Новости

ФГВФЛ судится с мясокомбинатом Жеваго за полмиллиарда

23 серпня Господарський суд Полтавської області порушив провадження у справі за позовом ліквідатора банку «Фінанси та кредит» до ПАТ «Кременчукм’ясо» про стягнення 563,2 млн грн. Про це повідомляє finbalance.

Як повідомлялося раніше, ПАТ «Кременчукм’ясо» фігурує в переліку підприємств, які вивчає Генпрокуратура в рамках кримінального провадження №42016000000001725 від 29.06.2016. Слідство не виключає, що 5 млрд грн рефінансування НБУ, які отримав банк «Фінанси та Кредит» для стабілізації діяльності, «можливо, безпідставно було перераховано» (цитата) групі підприємств, «які прямо або опосередковано пов`язані з зазначеним банком».

“Вказані суб`єкти господарювання шляхом проведення низки фінансових оборудок та удаваних правочинів, можливо, перерахували ці кошти на рахунки підприємств з ознаками фіктивності та вивели вказані кошти з обігу”, – йшлося в ухвалі Печерського райсуду м. Києва від 15 липня.

04 серпня Печерський райсуд м. Києва частково задовольнив клопотання слідчого Генпрокуратури (департамент з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки) та надав дозвіл на обшук у домоволодінні фізособи, яка працювала виконувачем обов`язків голови правління банку «Фінанси та Кредит».

До слова, у вересні 2015 року – через кілька днів після введення тимчасової адміністрації в банк «Фінанси та кредит» керівник «Кременчукм’яса» Ірина Дроздова заявляла, що ПАТ “Кременчукм`ясо” не потрапило в заставу під рефінансування банку “Фінанси та Кредит”: за її словами, хоча відповідні наміри були, проте належні документи не були оформлені.



Борг банку «Фінанси та кредит» перед НБУ по кредитам рефінансування на кінець 2014 року становив 3,9 млрд грн (на кінець 2013 року було 3,8 млрд грн). У 2015 році він отримав рефінансування від регулятора на 1,45 млрд грн.

Голова НБУ Валерія Гонтарева заявляла, що 80% кредитного портфелю банку “Фінанси та кредит” – це були позики структурам, пов`язаним з К. Жеваго.
Збиток банку “Фінанси та кредит” у І кварталі 2016 року склав 9,54 млрд грн, а за підсумками 2015 року – 21,05 млрд грн.

За даними Фонду гарантування, на 01 серпня вкладники банку “Фінанси та кредит” в межах гарантійної суми вже отримали компенсації на 9,86 млрд грн (94,4% запланованих виплат).

Додамо, що 18 серпня Госпсуд Полтавської області задовольнив позов ліквідатора банку «Фінанси та кредит» до ТОВ «Ворскла сталь» по стягнення 168 млн грн.

Ця компанія займалася будівництво заводу прямого відновлення заліза в Полтавській області. Проект був заморожений в 2012 році. Як повідомляли в НБУ, в квітні апеляційний суд виніс рішення про заборону відчуження частки К. Жеваго в компанії «Ворскла сталь» в рамках позову Нацбанку до нардепа-бізнесмена щодо стягнення 1,45 млрд грн. (як з майнового поручителя по кредитам рефінансування, виданих банку «Фінанси та кредит»).

Як писав Finbalance, 26 серпня Вищий госпсуд прийняв до провадження апеляційну скаргу ліквідатора банку «Фінанси та кредит» на рішення Госпсуду м. Києва від 04.12.2015 та постанову Київського апеляційного госпсуду від 25.05.2016 у справі №910/28039/15.

25 травня Київський апеляційний госпсуд відмовив ліквідатору банку «Фінанси та кредит» в задоволенні апеляційної скарги на рішення Госпсуду м. Києва від 04.12.2015, за яким банк «Фінанси та кредит» мав перерахувати 163,5 млн грн. і 2,5 млн дол. з рахунку ВАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» (основний бенефіціар – Костянтин Жеваго через компанію Ferrexpo) на рахунок цієї ж компанії в Укрсиббанку.

По материалам: finbalance

Напечатать

Публикации

Суботін Шредінгера

Власник збанкрутілого Мегабанку, масштабне виведення майна з якого розслідує ДБР, одночасно перебуває в двох станах - як керівник державного холдингу та людина, яка веде боротьбу з владою

Віктор Пінчук програє Федору Закусило війну за «Укргазвидобування»

Державна газовидобувна компанія, судячи з усього, не проти такого розвитку подій: присутність конкурента із США, що торгує китайським товаром, дозволяє суттєво збивати ціни українського монополіста «Інтерпайп»

Микола Злочевський підкрадається до Генпрокуратури

Скандальний екс-міністр екології часів Януковича, який погорів на спробі дати хабар на суму $5 млн керівництву НАБУ та САП, схоже, продовжує таємно скуповувати елітну нерухомість в Києві - втому числі на гроші, «зекономлені» на сплаті…
Все Последние публикации

Вас может заинтересовать Новости этого автора

Хотите быть в курсе актуальных новостей?

Подпишитесь на наши обновления!
Проверьте, разрешены ли уведомления в Вашем браузере
Хочу быть
в курсе!
Больше не показывать.