Новости

Профессионалов из “Украинского профессионального банка” подозревают в мошенничестве

Відповідно до ухвали Печерського райсуду м. Києва від 27 вересня, Головне слідче управління Національної поліції здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні №12015100000000490 від 27.05.2015 за фактом (цитата) «вчинення 27.04.2015 службовими особами ПАТ “Український професійний банк” (УПБ) та службовими особами ПАТ “Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках” – під приводом отримання овернайту строком на 1 день для підтримки ліквідності “УПБ” та дотримання відповідних економічних нормативів – заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах, що належали ПАТ “ДІВІ Банк”, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190 («Шахрайство») і ч. 5 ст. 191 («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем») Кримінального кодексу», пише FinBalance.

Нагадаємо, «Український професійний банк» (УПБ) був визнаний неплатоспроможним 28 травня 2015 року – тобто на наступний день після порушення кримінального провадження. В офіційному повідомленні НБУ вказувалося, зокрема, що фінустанова не виконувала свої зобов’язання за міжбанківськими кредитами. 28 серпня 2015 року НБУ відправив УПБ на ліквідацію.

За даними НБУ, на 17 березня 2015 року основним контролером УПБ через ТОВ «Український фінансово-інвестиційний альянс» був Євген Балушка. За неофіційними ж даними, вплив на цей банк мав у т.ч. Анатолій Юркевич – співвласник групи «Мілкіленд», яка, до речі, публічно заявляла, що мала депозити в УПБ.

За даними НБУ, основним акціонером банку «Розрахунковий центр» на 01.01.2016 був сам же НБУ (77,8% акцій), Кабмін (8,66%), Мінфін (4,35%), Рінат Ахметов (3,76%). Ще в чотирьох акціонерів – Ганни Бандури, Олексія Романюка, Антона Супруненка, Сергія Кізілова – сукупно менше 0,005%.

Раніше журналіст Олександр Дубінський писав у виданні Forbes-Україна з посиланням на джерела в НБУ, що в кримінальному провадженні №12015100000000490 йдеться про розкрадання майже 500 млн грн через рахунки УПБ за сприяння банку «Розрахунковий центр».



«Відповідну заяву в міліцію подав глава правління однієї з постраждалих фінустанов. Як вдалося з`ясувати Forbes, банк в цілому втратив на операціях з «Розрахунковим центром» і «Українським професійним банком» близько 100 млн грн. Згідно з наявною в розпорядженні редакції копії постанови про порушення кримінальної справи, міліція підозрює, що розкрадання міжбанківських кредитів посадові особи провели у змові з менеджерами «Розрахункового центру», а покриття збитків РЦ банки здійснили під тиском НБУ. Загалом при банкрутстві УПБ постраждали ще 10-12 банків, а загальна сума їхніх втрат склала майже 0,8 млрд грн.», – йшлося в статті. При цьому робився наголос, що за неофіційними даними джерел в НБУ, саме з вказаним кримінальним провадженням було пов’язане бажання екс-першого заступника глави Нацбанку Олександра Писарука (на фото праворуч; наразі працює в МВФ) піти із займаної посади.

Довідково

Як писав Finbalance, відповідно до ухвали Дніпровського райсуду м. Києва від 26 серпня, слідчі Дніпровського управління поліції м. Києва здійснюють досудове слідство по кримінальному провадженню №12016100040005285 від 13.04.2016, яке було розпочате за заявою ліквідатора ПАТ «Український професійний банк» (УПБ).

З документу випливає, що УПБ в березні 2014 року уклав кредитний договір з НБУ (про залучення рефінансування), забезпеченням по якому виступали майнові права по кільком кредитним договорам банку з його позичальниками. Під них в іпотеку для УПБ були передані в заставу земельні ділянки, реальна площа яких (за даними слідчих) виявилася в десятки разів меншою від задекларованої. Це при тому, що ТОВ «Бейкер Тіллі Україна ЕК» підтвердило неправдиві (знову ж таки, за даними слідчих) відомості.

За даними НБУ, в березні 2014 року він надав УПБ кредити для збереження ліквідності на суму 120 млн грн. За даними Фонду гарантування, станом на 01 вересня 2016 року вкладники УПБ отримали компенсації в межах гарантійної суми на 631,6 млн грн (98,1% запланованих виплат).

Напечатать
Павел Полтавченко
«ОЛИГАРХ»

Публикации

Суботін Шредінгера

Власник збанкрутілого Мегабанку, масштабне виведення майна з якого розслідує ДБР, одночасно перебуває в двох станах - як керівник державного холдингу та людина, яка веде боротьбу з владою

Віктор Пінчук програє Федору Закусило війну за «Укргазвидобування»

Державна газовидобувна компанія, судячи з усього, не проти такого розвитку подій: присутність конкурента із США, що торгує китайським товаром, дозволяє суттєво збивати ціни українського монополіста «Інтерпайп»

Микола Злочевський підкрадається до Генпрокуратури

Скандальний екс-міністр екології часів Януковича, який погорів на спробі дати хабар на суму $5 млн керівництву НАБУ та САП, схоже, продовжує таємно скуповувати елітну нерухомість в Києві - втому числі на гроші, «зекономлені» на сплаті…
Все Последние публикации

Вас может заинтересовать Новости этого автора

Хотите быть в курсе актуальных новостей?

Подпишитесь на наши обновления!
Проверьте, разрешены ли уведомления в Вашем браузере
Хочу быть
в курсе!
Больше не показывать.