Новости

“Диамантбанк” жалуется на атаку рейдеров

Махинаторы добрались до Госреестра, утверждают в финучреждении

Об этом сообщает “Finbalance”.

Відповідно до ухвали Шевченківського райсуду м. Києва від 20 вересня, слідчі Головного управління Нацполіції в м. Києві здійснюють досудове розслідування кримінального провадження №12016100070005692 від 09.09.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. ч.4 ст. 358 Кримінального кодексу («Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів»).

Як констатується в документі, 09.09.2016 Діамантбанку стало відомо (цитата) «про вчинення умисних злочинних шахрайських дій невідомими особами, які полягають у неправомірній реєстрації змін в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо визначення керівника ПАТ «Діамантбанк», з метою протидії та перешкоджання законній господарській діяльності фінансової установи, а також протиправного заволодіння майном установи».

Знову ж таки – пряма мова з ухвали суду:



«Як вбачається з відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, керівником ПАТ «Діамантбанк» (виконуючим обов`язки) починаючи з 24.08.2016 є ОСОБА_3. Однак, вказана особа (ОСОБА_3) ніколи не був призначений керівником ПАТ «Діамантбанк», жодного рішення з цього приводу Спостережна рада ПАТ «Діамантбанк» не приймала, так само як не приймалось рішення про зміну керівника ПАТ «Діамантбанк» Загальними зборами акціонерів ПАТ «Діамантбанк».

Законним керівником ПАТ «Діамантбанк» та уповноваженим на це рішеннями Спостережної ради від 24.07.2013, оформленими протоколом № 07-2013/21 від 24.07.2013 та протоколом №07-2016/27 від 22.07.2016, є ОСОБА_4, кандидатура якого у встановленому законом порядку була погоджена Національним банком України (лист НБУ від 03.09.2013 № 41-112/11334).

09.09.2016 ПАТ «Діамантбанк» виявлено, що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань є відомості про те, що керівником ПАТ «Діамантбанк» значиться ОСОБА_3.

Так, 09.09.2016 до приміщення ПАТ «Діамантбанк» за адресою м. Київ, Контрактова площа, 10-А з`явився ОСОБА_3 в супроводі невстановлених осіб, які заявили про те, що саме ОСОБА_3 вже є виконуючим обов`язки Голови Правління ПАТ «Діамантбанк». Вказані особи фактично намагались встанови контроль над фінансовою установою та взяти керування усіма поточними питаннями, у тому числі щодо прийняття управлінських рішень на себе.

Вказані відомості, свідчать про вчинення умисних шахрайських злочинних дій невідомими особами, що полягають у незаконному внесенні змін до реєстру (вчинено державним реєстратором ОСОБА_5, працівником відділу з питань державної реєстрації юридичних, фізичних осіб – підприємців Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації за адресою: м. Київ, бул. Шевченка, 26/4) та полягають у намірі протиправно захопити контроль над фінансовою установою, які вчинені з метою протидії та перешкоджанню законній господарській діяльності фінансової установи, а також протиправного заволодіння майном установи. ПАТ «Діамантбанк» заявлено цивільний позов на суму завданої майнової шкоди, яка становить 5 000 000 грн., яка полягає у фактичному блокуванні діяльності фінансової установи, неможливості здійснювати поточну господарську діяльності та обслуговувати клієнтів».

Слідчий – за погодження з прокурором відділу прокуратури м. Києва – звертався до суду з клопотанням про заборону державним реєстраторам юросіб, фізосіб – підприємців та громадських формувань, які уповноважені відповідно до законодавства України здійснювати реєстраційні дії в Єдиному держреєстрі (в т.ч. нотаріусам, іншим акредитованим суб`єктам, посадовим особам, які уповноважені здійснювати реєстраційні дії) проводити державну реєстрацію зміни керівника «Діамантбанку» та зміни відомостей про нього, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань. Тоді Суд повернув прокурору вказане клопотання слідчого для усунення недоліків.

Довідково

Наразі в держреєстрі юросіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань керівником Діамантбанку з 22.07.2016 значиться Олег Ходачук. Як глава правління фінустанови він фігурує й на корпоративному сайті фінустанови.

Finbalance спробує отримати коментар в Діамантбанку. Поки що звернемо увагу на такі обставини.

У червні на ринку поширювалися чутки, що в Діамантбанк нібито може бути введена тимчасова адміністрація. Глава правління фінустанови Олег Ходачук в інтерв’ю для агентства «ЛігаБізнесІнформ» таку ймовірність відкидав, наголошуючи, що «для введення тимчасової адміністрації ніяких формальних та неформальних приводів немає».

«Ми припускаємо, що поширення чуток про нас – справа рук конкурентів. Ми провели власне розслідування і зв`язалися з керівниками цих банків. Як вони нас запевнили, це не централізована політика фінустанов, а робота окремих несумлінних співробітників. Ми передали даними банкам прізвища співробітників і подивимося, які заходи вживатимуть керівники по відношенню до них, – констатував О. Ходачук.

Коментуючи знову ж таки чутки на ринку, що вказана атака на банк відбулася через конфлікт між акціонерами, О. Ходачук зауважив наступне: «Всі акціонери трепетно ставляться до банку, і між ними немає непорозумінь. Я не можу назвати жодного банку з українським капіталом, який в нинішніх умовах збільшив статутний капітал живими грошима, а не переоформленням субборгу або заліком якихось зобов`язань. Наші акціонери вже внесли 300 млн грн».



За тодішніми словами О. Ходачука, серед акціонерів «Діамантбанку» немає Миколи Мартиненка, а Давид Жванія не буде участі в операційному управлінні. О. Ходачук тоді зазначав, що Флоріан Косчат (громадянин Австрії) планує брати участь в докапіталізації та не намагається продати свою частку. За даними О. Ходачука, на 01 червня кредити пов`язаним особам становили лише 0,7% кредитного портфелю «Діамантбанку».

Звернемо увагу, що за даними НБУ, на 01 січня 2016 року найбільшими акціонерами Діамантбанку були Флоріан Косчат (49,6%), Давид Жванія (23,8%), Ігор Керезь (22,17%). Разом з тим, за даними НБУ, на 25 липня 2016 року Ігор Керезь був власником уже 46,5% акцій Діамантбанку, Давид Жванія – тих же 23,8%, Андрій Щукін – 12,3% акцій, В’ячеслав Циганенко – 12,3%. Частка ж Флоріана Косчата скоротилася до 0,5%.

При цьому як писав Finbalance, 04 жовтня Нацкомісія з цінних паперів і фондового ринку прийняла рішення щодо відмови в реєстрації звіту про результати приватного розміщення акцій «Діамантбанку».

Finbalance звернувся до Нацкомісії із запитом щодо причин такого рішення. Однак прес-служба відомства лише зазначила, що «в департаменті корпоративних фінансів не можуть надати інформацію, оскільки розміщення було приватним».

Також ми звернулися до Діамантбанку із запитом. Поставили три питання:

1. Про який саме випуск акцій йдеться? На 300 млн грн? Яка причина відмови НКЦПФР?
2. Які це матиме наслідки для Діамантбанку? Це означає, що процедура збільшення статутного капіталу не завершена? Чи можуть у зв`язку з цим виникнути претензії в НБУ?
3. Якими будуть подальші дії банку?

Від прес-служби Діамантбанку ми отримали таку відповідь: «У рамках заходів щодо докапіталізації, Діамантбанк завершив черговий етап по збільшенню основного капіталу. На підставі рішень Національного банку України від 2 вересня 2016 року Банком збільшено обсяг капіталу банку та зараховано до основного капіталу банку 300 млн. гривень. У свою чергу, до 1 липня 2017 року акціонери планують додатково докапіталізувати банк на 750 млн. гривень».

Напечатать
Татьяна Дубровская
«ОЛИГАРХ»

Публикации

Суботін Шредінгера

Власник збанкрутілого Мегабанку, масштабне виведення майна з якого розслідує ДБР, одночасно перебуває в двох станах - як керівник державного холдингу та людина, яка веде боротьбу з владою

Віктор Пінчук програє Федору Закусило війну за «Укргазвидобування»

Державна газовидобувна компанія, судячи з усього, не проти такого розвитку подій: присутність конкурента із США, що торгує китайським товаром, дозволяє суттєво збивати ціни українського монополіста «Інтерпайп»

Микола Злочевський підкрадається до Генпрокуратури

Скандальний екс-міністр екології часів Януковича, який погорів на спробі дати хабар на суму $5 млн керівництву НАБУ та САП, схоже, продовжує таємно скуповувати елітну нерухомість в Києві - втому числі на гроші, «зекономлені» на сплаті…
Все Последние публикации

Вас может заинтересовать Новости этого автора

Хотите быть в курсе актуальных новостей?

Подпишитесь на наши обновления!
Проверьте, разрешены ли уведомления в Вашем браузере
Хочу быть
в курсе!
Больше не показывать.