Новости

Следователи проверят оффшоры Арбузова

Слідчі Головного слідчого управління Генпрокуратури отримали дозвіл суду для звернення до компетентних органів Сполученого Королівства та Британських Віргінських Островів із запитом про надання інформації стосовно двох компаній, що проходять по справі про незаконне збагачення екс-глави Нацбанку Сергія Арбузова. Про це свідчать ухвали Печерського райсуду м. Києва від 8 листопада, повідомляють Наші гроші.

Слідство хоче отримати дані про засновників, бенефіціарів, уповноважених осіб, зразки їхніх підписів, печаток, копії заяв, довіреностей та інших документів, що мають відношення до створення та функціонування компаній «Neoform Universal LPP» і «Reamex Invest S.A.» за весь період їх діяльності.

Слідчі отримали для оформлення запитів один місяць, тобто час до 8 грудня.

Ця слідча дія проводиться у провадженні №42014000000000925 від 10.09.2014, порушеного за фактом незаконного збагачення в особливо великих розмірах колишнього глави НБУ (2010-2013) та першого віце-прем’єра (2013-2014) Сергія Арбузова. За цими обвинуваченнями йому загрожує 5-10 років в’язниці із забороною займати посади і конфіскацією майна.

Слідство встановило, що за період перебування на вказаних посадах Арбузов відкрив 15 рахунків у чотирьох банках. Загальний обсяг надходжень на його рахунки склав 41,23 млн грн, 156 тис євро та $177 тис.



Це не відповідає обсягам задекларованих Арбузовим доходів. Зокрема, у 2011 році він офіційно вказав, що загалом заробив за той рік 2,05 млн грн. При цьому він зазначив, що поклав на депозит 2,13 млн грн, походження яких не відоме. Однак, як встановило слідство, насправді Арбузов лише у 2011 тільки в один «Укрбізнесбанк» вніс 2,66 млн грн.

Арбузов підтримує тісні зв’язки з матір’ю, братом та дружиною. Як встановили слідчі, загальний обсяг надходжень на рахунки матері складають: 4,79 млн грн, $40 тис і 37 тис євро; брата – 64,07 млн грн і $230 тис; дружини – 480 млн грн та $41,01 млн.

Ці кошти, підозрює слідство, – це приховані доходи самого Арбузова, здобуті злочинним шляхом, зокрема, за рахунок розтрати 220 млн грн, виділених на фінансування «Банківського телебачення» (кримінальне провадження № 42015000000000915 від 18.05.2015).

Слідство встановило, що у латвійському банку «PrivatBank AS» відкрито рахунки компаній-нерезидентів «ReamexInvest S.A.» та «NeoformUniversal LL»P, бенефіціаром яких з січня 2009 по серпень 2010 рр був Арбузов.

Крім того, банком «PrivatBank AS» були ідентифіковані компанії, що пов’язані з «ReamexInvest» і «NeoformUniversal LLP», проте рахунки яких були закриті, а саме: «Esclade Investment Inc», «Europeform Inc», «Veronis Invest S.A.», «Navimax Ventures Limited», «Interfirm Limited», «Roadfield Capital LLP».

Водночас «PrivatBank AS» встановив 42 компанії, по рахунках яких 31.03.2014 банк почав утримуватись від проведення усіх дебетових операцій, що пов’язані з «ReamexInvest» та «NeoformUniversal».

Напечатать
Павел Полтавченко
«ОЛИГАРХ»

Публикации

Суботін Шредінгера

Власник збанкрутілого Мегабанку, масштабне виведення майна з якого розслідує ДБР, одночасно перебуває в двох станах - як керівник державного холдингу та людина, яка веде боротьбу з владою

Віктор Пінчук програє Федору Закусило війну за «Укргазвидобування»

Державна газовидобувна компанія, судячи з усього, не проти такого розвитку подій: присутність конкурента із США, що торгує китайським товаром, дозволяє суттєво збивати ціни українського монополіста «Інтерпайп»

Микола Злочевський підкрадається до Генпрокуратури

Скандальний екс-міністр екології часів Януковича, який погорів на спробі дати хабар на суму $5 млн керівництву НАБУ та САП, схоже, продовжує таємно скуповувати елітну нерухомість в Києві - втому числі на гроші, «зекономлені» на сплаті…
Все Последние публикации

Вас может заинтересовать Новости этого автора

Хотите быть в курсе актуальных новостей?

Подпишитесь на наши обновления!
Проверьте, разрешены ли уведомления в Вашем браузере
Хочу быть
в курсе!
Больше не показывать.