Новости

Глава Минюста рассказал о “нездравых” идеях НАПК и зарплате главного люстратора страны

У прямому ефірі на телеканалі «Україна» міністр юстиції Павло Петренко розповів, що він думає про строки перевірки електронних декларацій та які гроші буде отримувати Директор департаменту з питань люстрації.

За словами Павла Петренка, перевірка Е-декларації чиновників опинилася під загрозою зриву з вини НАЗК: «Міністерство юстиції виконує одну функцію – реєструє акти, які відповідають Конституції і законам. Усі акти розробляються кожним відомством – Антимонопольний комітет, міністерства, НАЗК, НАБУ реєструють у нас свої акти. Так склалось, що колеги з НАЗК тричі надсилали нам порядки, які стосуються декількох мільйонів українців, котрі працюють у бюджетній сфері і на держслужбі. Ми вперше дали їм перелік зауважень щодо невідповідності Конституції, Конвенції з прав людини і профільному закону. На жаль, два наступні варіанти актів приходили з тими самим дефектами, на які ми вказали ще кілька місяців тому. Зараз Міністерство юстиції вийшло з ініціативою, що це треба припинити. Я ініціював питання щодо створення незалежної робочої групи, уряд його підтримав. Думаю, наступного тижня це питання буде завершено, робоча група напрацює порядки, які будуть відповідати закону та служитимуть інструментом для перевірки та притягнення до відповідальності винних осіб, і НАЗК їх підтвердить».

Павло Петренко зазначив, що запропоновані НАЗК строки перевірки однієї Е-декларації у 180 днів не влаштовують ані Закон, ані здоровий глузд: «Я вважаю, що строк розгляду однієї декларації повинен становити 30-45 днів, максимум – із продовженням до 60 днів. Однак, це предмет для обговорення, аби цей строк був розумним, як написано в Законі. Якщо запити будуть направлятися закордон, вони повинні бути вмотивовані. Наприклад, коли є положення, що можна відправити запит одночасно в 70 країн без будь-якої мотивації і просто не проводити перевірку – це точно не влаштовує ані Закон, ані здоровий глузд».

Міністр юстиції розповів, яку людину хоче бачити на посаді головного люстратора: «Заробітна плата на цій посаді становить близько 25 тисяч гривень. Я вважаю, що вона є конкурентною. Питання в тому, що це повинен бути професіонал із чіткою громадянською позицією, оскільки там є ризики політичного тиску. Ми хочемо обрати ту особу, яка справді відповідатиме цій посаді і гідно виконуватиме свою роботу».

Напечатать
Татьяна Дубровская
«ОЛИГАРХ»

Публикации

Суботін Шредінгера

Власник збанкрутілого Мегабанку, масштабне виведення майна з якого розслідує ДБР, одночасно перебуває в двох станах - як керівник державного холдингу та людина, яка веде боротьбу з владою

Віктор Пінчук програє Федору Закусило війну за «Укргазвидобування»

Державна газовидобувна компанія, судячи з усього, не проти такого розвитку подій: присутність конкурента із США, що торгує китайським товаром, дозволяє суттєво збивати ціни українського монополіста «Інтерпайп»

Микола Злочевський підкрадається до Генпрокуратури

Скандальний екс-міністр екології часів Януковича, який погорів на спробі дати хабар на суму $5 млн керівництву НАБУ та САП, схоже, продовжує таємно скуповувати елітну нерухомість в Києві - втому числі на гроші, «зекономлені» на сплаті…
Все Последние публикации

Вас может заинтересовать Новости этого автора

Хотите быть в курсе актуальных новостей?

Подпишитесь на наши обновления!
Проверьте, разрешены ли уведомления в Вашем браузере
Хочу быть
в курсе!
Больше не показывать.