Мнения

Владимир Бойко: “Суть законопроекта №6688 – это введение нового определения терроризма”

Журналістська спільнота обурюються тим, що очолюваний Пашинським Комітет з питань національної безпеки і оборони підтримав законопроект №6688, внесений подружкою Пашинського Тетяною Чорновол, позаштатним співробітником Головного управління розвідки Міноборони Дмитром Тимчуком і скандально відомим шахраєм, якому через борги заборонений виїзд з України, Іваном Вінником.

Причиною обурення акул пера та гієн клавіатури є те, що цим законопроектом передбачається надання Службі безпеки України повноважень здійснювати позасудове блокування інформаційних ресурсів у випадку, якщо правнукам Дзержинського не сподобається зміст того чи іншого Інтернет-видання. А, між тим, нічого страшного в цій нормі немає.

І справді бо: я зараз перебуваю в Китаї, де нещадно блокується Фейсбук та інші блага цивілізації на кшталт Ютубу чи Гуглу. Але це мені аж ніяк не заважає дописувати на своїй фейсбук-сторінці, читати інші сторінки цієї соціальної мережі, дивитись фільми чи користуватись пошуковиком. Тому що будь-які блокування в Інтернеті елементарно обходяться.

Насправді цей законопроект спрямований на інше, а положення про позасудове блокування внесено в нього лише з метою відволікти увагу – на стадії першого читання після бурхливого обговорення його замінять на блокування Інтернет-видань лише за рішенням суду, що буде розцінюватись як величезна поступка влади на користь свободи слова.

Суть проекту закону №6688 – це запровадження нового визначення тероризму, а саме: «здійснення впливу на прийняття рішень чи вчинення або невчинення дій органами державної влади чи органами місцевого самоврядування, службовими особами цих органів, об’єднаннями громадян, юридичними особами».



Тобто в разі перетворення цього законопроекту на закон терористом буде вважатись будь-який журналіст або блогер, який, наприклад, критикуватиме Тетяну Чорновол за те, що вона сексуально обслуговує Сергія Пашинського в приміщеннях Верховної Ради. І вже достеменно технологічним тероризмом вважатимуться публікації про розкрадання в «Укроборонпромі» коштів державного бюджету.

А це означає, що за фактом кожної критичної публікації про діяльність народного режиму СБУ матиме формальні підстави реєструвати кримінальне провадження та звертатись до суду з клопотанням про надання згоди на проведення негласних слідчих дій відносно автора статті.

При цьому запобіжний захід у разі повідомлення журналістові про підозру може бути лише один – тримання під вартою. Оскільки будь-які інші запобіжні заходи по справах такої категорії заборонені поправками, внесеними до КПК України в 2014 році.

Звісно, ніяких масових арештів журналістів і блогерів не буде. Та й чіпляти «антикорупційних» грантожерів СБУ не стане. Але ті з дописувачів, хто не має «даху» в європейських чи американському посольствах, після кількох викликів до СБУ призамисляться, чи варто писати на такі теми, а ті, хто «дах» має – потраплять під негласне спостереження.

Источник: Фейсбук автора

Напечатать

Владимир Бойко

журналист

«ОЛИГАРХ»

Публикации

Віктор Пінчук програє Федору Закусило війну за «Укргазвидобування»

Державна газовидобувна компанія, судячи з усього, не проти такого розвитку подій: присутність конкурента із США, що торгує китайським товаром, дозволяє суттєво збивати ціни українського монополіста «Інтерпайп»

Микола Злочевський підкрадається до Генпрокуратури

Скандальний екс-міністр екології часів Януковича, який погорів на спробі дати хабар на суму $5 млн керівництву НАБУ та САП, схоже, продовжує таємно скуповувати елітну нерухомість в Києві - втому числі на гроші, «зекономлені» на сплаті…

“Деолігархізація” від Офісу президента: Як перші п’ять олігархів втрачають ключові…

В Офісі президента ухвалено рішення "розібратися" зі "старими олігархами" — відразу проти п'яти учасників верхніх позицій рейтингів найбагатших українців ведуться кримінальні провадження, арештовуються активи і передаються під управління…
Все Последние публикации

Вас может заинтересовать Новости этого автора

Хотите быть в курсе актуальных новостей?

Подпишитесь на наши обновления!
Проверьте, разрешены ли уведомления в Вашем браузере
Хочу быть
в курсе!
Больше не показывать.