Мнения

Владимир Бойко: “Все-таки главный клоун страны – не Зеленский, а Аваков”

Усе ж такий головний блазень країни – не Зеленський, а Аваков.

Як з гордістю повідомляє сайт Міністерства внутрішніх справ, Національна поліція України (яка, взагалі-то, МВС не підпорядкована) склала адміністративний протокол відносно громадянина Зеленського В.О., який перед тим, як опустити в скриньку заповнений виборчий бюлетень, продемонстрував його журналістам. На думку поліцаїв, громадянин Зеленський В.О. вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ст. 212-10 (порушення обмеження щодо ведення передвиборної агітації) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Зрозуміло, що ніякого правопорушення Зеленський не вчиняв – стаття 58 Закону України «Про вибори президента України» містить перелік форм і засобів передвиборної агітації. Демонстрація виборцем свого бюлетеня після його заповнення, як і його фотографування, не є агітацією. Тим більше Зеленського не можна звинуватити в порушенні таємниці голосування, відповідальність за яке встановлена ст. 159 КК України: суб’єктом цього злочину може бути лише стороння особа (наприклад, член виборчкому), якій випадково став відомий результат волевиявлення (наприклад, під час голосування на дому) і яка розголосила цей результат без згоди самого виборця.

Тому можна не сумніватись, що суд, куди поліція направить адмінпротокол, складений відносно Зеленського, закриє адмінпровадження в справі за відсутністю в його діях адміністративного правопорушення, а все це шапіто було влаштовано виключно з рекламною метою – щоби підкреслити демократичність і законослухняність майбутнього президента.

Втім, у Києві через безграмотність поліцаїв трапився серйозний інцидент. Цитую сайт грантожерської організації «Опора»: «на виборчій дільниці №801080, що в Деснянському районі столиці, члени комісії та спостерігачі зафіксували факт фотографування виборцем свого бюлетеня. Голова комісії звернувся до поліцейських. Вони затримали ймовірного порушника та викликали слідчо-оперативну групу. Правоохоронці допитали виборця, свідків і попросили видалити фото, щоб усунути порушення. Після цього слідчо-оперативна група забрала виборця у відділок».



Як далі пояснює «Опора», виборець, начебто, вчинив злочин, який «карається штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років». Насправді, злочин, передбачений ст. 371 КК України (незаконне затримання) вчинили поліцаї й було б більше користі, якби грантожери замість того, щоби розповідати казки про виборче законодавство, домагалися б притягнення до відповідальності за подібні витівки співробітників поліції.

Источник: Фейсбук автора

Напечатать

Владимир Бойко

журналист

«ОЛИГАРХ»

Публикации

Суботін Шредінгера

Власник збанкрутілого Мегабанку, масштабне виведення майна з якого розслідує ДБР, одночасно перебуває в двох станах - як керівник державного холдингу та людина, яка веде боротьбу з владою

Віктор Пінчук програє Федору Закусило війну за «Укргазвидобування»

Державна газовидобувна компанія, судячи з усього, не проти такого розвитку подій: присутність конкурента із США, що торгує китайським товаром, дозволяє суттєво збивати ціни українського монополіста «Інтерпайп»

Микола Злочевський підкрадається до Генпрокуратури

Скандальний екс-міністр екології часів Януковича, який погорів на спробі дати хабар на суму $5 млн керівництву НАБУ та САП, схоже, продовжує таємно скуповувати елітну нерухомість в Києві - втому числі на гроші, «зекономлені» на сплаті…
Все Последние публикации

Вас может заинтересовать Новости этого автора

Хотите быть в курсе актуальных новостей?

Подпишитесь на наши обновления!
Проверьте, разрешены ли уведомления в Вашем браузере
Хочу быть
в курсе!
Больше не показывать.