Статьи

Отключение РФ от SWIFT: сколько заплатят россияне за вторжение в Украину

Мир увидел настоящее лицо диктатора Путина и наконец вводит жесточайшую из возможных санкций. Проснутся ли россияне после отключения от SWIFT в каменном веке? 

З перших хвилин російсько-української війни у 2014 році та анексії українського Криму Україна на весь світ заявляла про необхідність відключення РФ від міжнародної системи SWIFT.

Реально наблизитися до цих санкцій вдалося лише після прямого вторгнення агресора, який уже три дні поспіль направляє в Україну військових, обстрілює з ракет українські міста, знищуючи об’єкти цивільної інфраструктури.

Майже всі країни одразу підтримали рішення відключити агресора від цивілізованого світу. Три дні війни в центрі Європи знадобилися Німеччині, Італії, Кіпру та Угорщині, аби зрозуміти: Росія і росіяни мають заплатити за агресію, яка забирає життя мирних українців.

То як вдарить по агресору поки що найстрашніша санкція з усіх застосованих?



Що таке SWIFT

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) – “Товариство всесвітніх міжбанківських фінансових телекомунікацій”. З цією абревіатурою знайомий кожен, хто хоча б раз здійснював перекази грошей за кордон.

SWIFT не є платіжною системою. Це система передавання інформації, необхідної для того, щоб міжнародний платіж знайшов свого отримувача. Іншими словами, SWIFT – це месенджер, за допомогою якого банки обмінюються між собою інформацією про фінансові транзакції.

До системи SWIFT під’єднані близько 11 тис банків з понад 200 країн світу. Система працює з 1973 року, а її штаб-квартира розташована в Бельгії. Через це SWIFT існує в межах європейського законодавства та підпорядковується європейській санкційній політиці.

Виключення однієї країни зі SWIFT означає її повну ізоляцію від решти фінансового світу.

Що означає відключення SWIFT

Відключення Росії від SWIFT вдарить і по простих громадянах, і по експортних галузях Росії.

Зокрема, громадяни країни-агресора втратять можливість здійснювати міжнародні розрахунки, грошові перекази з Росії або в Росію (зокрема, від трудових мігрантів). Країна буде ізольована в економічному сенсі.

Власники карток міжнародних платіжних систем, таких як Visa та MasterCard, втратять змогу здійснювати безготівкові розрахунки. Після цього 90% росіян будуть платити за товари та послуги лише готівкою.

“Якщо ці санкції будуть введені завтра, то з понеділка всі ці міжнародні платіжні системи перестануть працювати. Звісно, у росіян є альтернативна система – “Мир”, але ж картки цієї системи є далеко не в кожного громадянина”, – зазначив у коментарі ЕП інвестиційний банкір Dragon Capital Сергій Фурса.



На платіжну систему “Мир” припадають лише 10% переказів всередині країни-агресора.

Основний удар відключення від SWIFT завдасть по російській промисловості. До системи підключені всі великі російські банки у всіх куточках країни.

Через ці банки здійснюються розрахунки російських компаній, зокрема енергетичного сектору, з іноземними компаніями-покупцями. Через ці ж банки російські компанії розраховуються за імпорт харчів, побутової техніки, гаджетів, сировини, послуг. Тепер нічого з перерахованого не буде.

Що це означає для рядових росіян? Розташовані в Росії компанії не зможуть закуповувати товари, які поставляються в магазини. Це означає поступове спустошення полиць магазинів імпортними товарами. Усіма!

Чи було таке раніше

Такі санкції у світі вводять не вперше.

Відключення від SWIFT погоджували в межах міжнародних санкцій проти Ірану у 2012 році. Тоді у відповідь на розгортання ядерної програми країни ЄС відрізали від системи 14 іранських банків.

Це викликало суттєві труднощі в Ірані при здійсненні міжнародної торгівлі. Ця країна, як і Росія, є одним з найбільших видобувачів нафти.

Санкції з Ірану зняли у 2016 році, коли вдалося досягти суттєвого прогресу в ядерних переговорах.

У 2017 році від SWIFT відключили банки Північної Кореї за її агресивну політику на Далекому Сході. Паралелі із сучасним російським режимом можна оцінити, переглянувши відео.

Чи є альтернатива

Про відключення РФ від SWIFT говорять з 2014 року.

За цей час у країні встигли розробити аналог – Систему передавання фінансових повідомлень (СПФС). Однак ця система менш популярна. До неї підключено близько 400 банків, зареєстрованих переважно в Росії.

Однак навряд чи Росія зможе компенсувати своєю системою втрату SWIFT, зокрема при розрахунках з європейськими та американськими компаніями.

Чи зможе Росія без SWIFT

Фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків вважає, що відключення РФ від SWIFT дуже боляче вдарить по російській економіці майже одразу. Саме це робить цей вид санкцій таким ефективним.

“Проводити міжнародні розрахунки без SWIFT теоретично можна, але це дуже-дуже важко. Насправді в них залишається єдиний шлях: оперувати якимось чином через Китай, проводити розрахунки в юанях. Але десь 85-90% платежів просто не будуть іти за такою складною схемою”, – додав Фурса.

Як Росію відключали від SWIFT

З новою силою про відключення Росії від SWIFT заговорили 24 лютого після віроломного нападу цієї країни на мирні українські міста.

До 26 лютого одна за одною країни ЄС почали погоджуватися із запровадженням такої жорсткої санкції. Чи не останніми запровадити ці санкції проти РФ погодилися Угорщина та Німеччина.

“Офіційне рішення ще не оформлене, але вже почалася технічна підготовка до ухвалення рішення та впровадження цієї санкції. Ми гризли-гризли і вигризли. Працювала вся вертикаль української дипломатії – від президента України до аташе в українському посольстві”, – повідомив голова МЗС Дмитро Кулеба.

Відключити РФ від SWIFT можуть протягом кількох наступних днів, повідомляють топпосадовці європейських центральних банків.

“SWIFT – це лише питання часу, дуже короткого часу, кількох днів”, – сказав голова центрального банку, який попросив не називати його імені.

“Цього достатньо? Ні. Чи потрібно? Абсолютно. Санкції мають сенс лише в тому випадку, якщо є витрати для обох сторін, і це буде коштувати дорого”, – додав він.

Ярослав Винокуров, “Экономическая правда”.

Напечатать

Публикации

Віктор Пінчук програє Федору Закусило війну за «Укргазвидобування»

Державна газовидобувна компанія, судячи з усього, не проти такого розвитку подій: присутність конкурента із США, що торгує китайським товаром, дозволяє суттєво збивати ціни українського монополіста «Інтерпайп»

Микола Злочевський підкрадається до Генпрокуратури

Скандальний екс-міністр екології часів Януковича, який погорів на спробі дати хабар на суму $5 млн керівництву НАБУ та САП, схоже, продовжує таємно скуповувати елітну нерухомість в Києві - втому числі на гроші, «зекономлені» на сплаті…

“Деолігархізація” від Офісу президента: Як перші п’ять олігархів втрачають ключові…

В Офісі президента ухвалено рішення "розібратися" зі "старими олігархами" — відразу проти п'яти учасників верхніх позицій рейтингів найбагатших українців ведуться кримінальні провадження, арештовуються активи і передаються під управління…
Все Последние публикации

Вас может заинтересовать Новости этого автора

Хотите быть в курсе актуальных новостей?

Подпишитесь на наши обновления!
Проверьте, разрешены ли уведомления в Вашем браузере
Хочу быть
в курсе!
Больше не показывать.