Categories: АктуальноВыбор редакцииСтатьи

Фелікс Черток сховався за ребе

«Черток Фелікс Борисович. Бізнесмен, інвестор. Власник провідної компанії з дистрибуції алкоголю в Україні – Торговий дім «АВ», член опікунської ради Дніпропетровської єврейської громади» – такий опис можна знайти на персональному сайті пана Чертка.

Проте офіційна інформація трохи інша. В січні 2024 р. Фелікс Черток вийшов зі складу засновників Торгового дому «АВ», а замість нього власником став Мейєр Цві Стамблер.

Це непересічна персона – пан Стамблер є рабином, головою Ради Федерації єврейських громад України і членом опікунської ради єврейської громади Дніпра. Подейкують навіть, що Мейєр Цві Стамблер є довіреною особою найвпливовішої людини цієї громади – головного рабина Дніпра Шмуеля Камінецького.

Мейєр Цві Стамблер

«Фелікс Борисович – український єврей, який пишається своїм походженням та відданий добрим справам» – так відзивався про Чертка рік тому пан Камінецький на церемонії запалення свічок на головній ханукії Дніпра.

Дещо інша думка про Чертка та його старшого партнера Вадима Єрмолаєва (обидва є членами опікунської ради єврейської громади Дніпра) склалась у Службі безпеки України.

10 квітня 2023 року СБУ відкрила кримінальне провадження № 42023000000000610 та почала розслідувати схеми, в які було залучено ТОВ «Торговий Дім АВ» та ціла низка компаній Вадима Єрмолаєва – засновника корпорації «Алеф» та ПрАТ «Алеф-Виналь» (власне, абревіатура АВ в назві торгового дому розшифровується саме так).

«Алеф-Виналь» був перейменований в «Кетер-інвест» та ліквідований у січні 2024 року – через пару тижнів після того, як ТОВ «Торговий Дім АВ» переписали на рабина Мейєра Цві Стамблера. А Фелікс Черток наприкінці 2023 р. встиг виїхати за межі України (питань у прикордонників до нього не виникало, вочевидь, оскільки в нього семеро дітей).

А загроза стати підозрюваним тим часом була досить реальною.

У вказаному кримінальному провадженні № 42023000000000610 Фелікс Черток фігурує разом з Вадимом Єрмолаєвим.

За даними СБУ, використовуючи підконтрольні суб`єкти підприємницької діяльності, вони разом з групою пов’язаних осіб фінансували насильницьку зміну, повалення конституційного ладу та захоплення державної влади.

Єрмолаєв Вадим

Зокрема, за даними СБУ, Вадим Єрмолаєв після окупації Криму росією на початку 2014 року, «будучи кінцевим бенефіціарним власником ПрАТ «Кетер Інвест» і наближеним до правоохоронних органів Російської Федерації та маючи з ними тісні дружні стосунки, достовірно знав, що до нього можуть бути застосовані санкції та обмеження будь-якого доступу до них, які позбавлять його можливості володіти, розпоряджатися та управляти майном в АР Крим. З метою збереження та подальшого контролю ними він прийняв рішення про розподіл майна та перереєстрацію підконтрольних підприємства на тимчасово окупованій території АР Крим на підконтрольні суб`єкти підприємницької діяльності за законодавством Російської Федерації, а саме: ООО «Алеф Виналь-Крым» (м. Сімферополь, АРК), АО «Бурлюк» (с. Каштаны, Бахчисарайського району, АРК), АО «Старокрымский» (с. Первомайське, Кіровського району, АРК) та інші».

Тільки у 2021 р. ООО «Алеф Виналь-Крым», згідно даних Федеральної податкової служби росії, сплатило податків на суму 490 млн. рублів та виконало державних замовлень на 70 млн. рублів. Серед компаній, фактично підконтрольних Єрмолаєву, тоді було вказано і ТОВ «Торговий Дім АВ», власником якого всюди називав себе Черток.

В жовтні 2023 р., за даними «Олігарху», СБУ провела обшук за адресою: м. Дніпро, вул. Собінова, буд. 1 (де базується очолювана Вадимом Єрмолаєвим корпорація «Алеф») у нежитлових приміщеннях компаній, які контролювали Вадим Єрмолаєв та Фелікс Черток. Зокрема ПрАТ «Кетер Інвест», ТОВ «Рівєргейт» та ТОВ «Торговий Дім АВ», а також у будінку, де безпосередньо мешкав Фелікс Черток.

Власне, в матеріалах справи і сам Черток був названий особою, підконтрольною Єрмолаєву, разом з яким він фінансував насильницьку зміну, повалення конституційного ладу та захоплення державної влади (ст. 110-2 Кримінального кодексу України).

Досить непоганий пункт у сімейній біографії, зважаючи що батько Фелікса Чертка, Борис Черток, за даними деяких ЗМІ, свого часу був відомий у Дніпропетровську як кримінальний «авторитет» під кличкою «Сивий», судимий за грабежі, розбої, крадіжки, та вважався членом організованої злочинної групи Олександра «Матроса» Мільченко.

Наразі обидва фігуранти перебувають за кордоном. При цьому Єрмолаєв вже встиг стати фігурантом розслідування «Української правди» «батальйон Монако» та почав судитися з Президентом України Володимиром Зеленським, вимагаючи виключити його з санкційного списку, куди він був включений в грудні 2023 р.

Черток на цьому фоні зник з публічного простору, і навіть не продукує нових геніальних думок на власному сайті, які здатні докорінно змінити ставлення до життя. Наприклад, стосовно фінансової безпеки  («ніколи не можна залишатися без грошей»), нових знань («спілкування з розумнішими особами відкриває для нас можливість отримати нові знання та досвід») та читання («книги можуть розширювати світогляд, розповідаючи про різні культури, історії та точки зору»). Напевно, йому дуже не хочеться скласти компанію Єрмолаєву у санкційному переліку або догратися до оголошення у розшук.

А от ТОВ «Торговий Дім АВ», яким тепер Черток володіє лише на своєму сайті, тим часом почуває себе досить непогано. Компанія активно продає алкоголь торгових марок підсанкційного кіпріота Єрмолаєва (горілка Greenday, Helsinki, Marlin, Ukrainka, вино Villa UA, коньяки Adjari Та Dovbush, і працює з понад 40 тис. торгових точок України. В 2022 р. ця діяльність принесла компанії більше ніж 1,6 млрд грн доходу.

А сам Черток тим часом залишається власником комплексу мобільної торгівлі Blitz Trade (Програмне забезпечення для прийому замовлень у торгових точках, їх експорту до облікових систем та контролю розподілу, збирання аналітики замовлень, управління продажами, контролю за роботою торгової команди, автоматизації процедур та полегшення роботи співробітників торгових команд), яким користується ТОВ «Торговий Дім АВ».

Напечатать
Сергій Остапенко
«ОЛИГАРХ»

Recent Posts

Власник FavBet Андрій Матюха намагається приховати своє російське громадянство

Компанія FavBet, що належить бізнесмену Андрію Матюсі, не має ліцензії на букмеррську діяльність, а сам Матюха виявився людиною з подвійним…

2 дней ago

МФО, картки та споживчі кредити: порівняння та переваги

Багато МФО пропонують гнучкі умови кредитування, дозволяючи позичальникам вибирати суму та термін кредиту в залежності від їх потреб, як це…

4 дней ago

Крадії та наркоторговці під вивіскою «Експрес-Т» , – ЗМІ

Компанія, що займається примусовою евакуацією автомобілів, здійснює послуги таксі та перевезень «Експрес-Т» може бути причетна до доставки наркотичних речовин та…

6 дней ago

Теплові схеми під «кришею» Терехова

Отримавши ще від в.о. мера важілі управління одним з найбільш доходних комунальних підприємств Харькова, Скопенко одразу почав «покращувати його фінансовий…

2 недель ago

Військовий закликав Порошенка-молодшого долучитися до сил ППО, а не ховатися в Лондоні

Замість співати в закордонних нічних клубах російський реп, син народного депутата Петра Порошенка міг би захищати Українське небо, збиваючи "Шахеди"…

1 месяц ago

Виктор Небоженко: Политизация армии

Теперь офицеры и генералы ВСУ знают, что их карьера зависит не от их профессионализма ,боевых заслуг или успехов на фронте,…

2 месяцы ago