Categories: Выбор редакцииПоследние публикацииСтатьи

Віктор Пінчук програє Федору Закусило війну за «Укргазвидобування»

Війна монопольного українського виробника нафтогазових труб «Інтерпайп» з американським конкурентом Vorex LLC, що торгує китайською трубною продукцією, дійшла до точки кипіння. В українських судах точиться боротьба не на життя, а на смерть між двома групами, на кону якої – мільярди гривень замовлень від державної компанії «Укргазвидобування».

За даними «Олігарху», група «Інтерпайп» за останні декілька місяців ініціювала мінімум шість судових спорів з «Укргазвидобуванням», намагаючись змусити цю державну компанію відмінити підписання контрактів з Vorex LLC. І так сталося, що в жодному з них компанії олігарха Віктора Пінчука не можуть досягти хоча б часткового успіху.

27 вересня 2023 року рішенням Господарського суду міста Києва було відмовлено у задоволенні позову ТОВ «Інтерпайп Україна» до АТ «Укргазвидобування» з вимогою визнання недійсним його рішення від 22.03.2023 про перемогу Vorex LLC на тендері на закупівлю обсадних безшовних труб діаметром 244,48 мм. Тоді пропозиція Vorex LLC в 162,48 млн грн була визнана найбільш економічно вигідною (ТОВ «Інтерпайп Україна» хотів від «Укргазвидобування» за свій товар 163,68 млн грн). За два тижні до цього Північний апеляційний господарський суд задовольнив апеляцію Vorex LLC та скасував ухвалу Господарського суду міста Києва від 30.05.2023, якою за позовом “Інтерпайп Україна” було заборонено «Укргазвидобуванню» виконувати договір від 16.03.2023 №UGV 163/30-23 про поставку трубної продукції, укладений з Vorex LLC на закупівлю аналогічних труб на суму 999,3 млн грн (пропозиція «Інтерпайпу» тоді склала 1,049 млрд грн).

Нарешті, 18 жовтня 2023 року Північний апеляційний господарський суд відхилив апеляцію ТОВ “Інтерпайп Ніко Тьюб” на ухвалу Господарського суду міста Києва, який ще в липні відмовив компанії Пінчука у задоволенні заяви про забезпечення позову – заборонити “Укргазвидобуванню”проводити закупівлю труб від 24 травня 2023 р. Тоді переможцем було визнано Vorex LLC з пропозицією 674,424 млн грн, тоді як “Інтерпайп Ніко Тьюб” пропонував труби за 724,41 млн грн. Окрім цього, аналогічні болісні поразки були зафіксовані ще в декількох судових справах “Інтерпайпу” проти “Укргазвидобування” за участю Vorex.

Неспроможність зробити щось в судах «Інтерпайп» намагається компенсувати медіа-кампанією на свою користь в ЗМІ. В її рамках піарники компанії Пінчука розповсюджують прямі тези про сплачені групою податки, її соціальну відповідальність та допомогу ЗСУ, та приховані – про те, що “Укргазвидобуванню” слід віддавати перевагу продукції саме «Інтерпайпу», незважаючи на ціни, бо він є національним виробником. Проте, судячи з останніх тендерів, настирливе прагнення «Інтерпайпу» нав’язати «дорогого себе» викликає все більше роздратування у керівництва як  “Укргазвидобування”, так і «Нафтогазу України».

Показовим в цьому випадку виглядає тендер на закупівлю труб очікуваною вартістю 1 280 891 840 грн, який «Укргазвидобування» провело 29 вересня. Заявки на нього подали тільки структури Пінчука – ТОВ «Інтерпайп Україна» та ТОВ «Інтерпайп Ніко Тьюб», які запропонували «Укргазвидобуванню» купити в них труби сукупно за 1 280 541 840 грн – тобто на 350 тис грн менше очікуваної вартості. Потенційну економію в 0,03% в «Укргазвидобуванні», схоже, сприйняли як знущання, тож 29 вересня тендер був відмінений (офіційна причина – «вміст наданих документів не відповідав «вимогам розділу 5 стандарту ISO 13679:2002 в частині кількості взірців, що тестуються»). Схоже, що державна компанія просто націлена провести нову конкурентну закупку, щоб отримати вже більш суттєву економію – подібну до тих, які оспорює «Інтерпайп» в судах.

Псує нерви «Інтерпайпу» і той факт, що його конкурент – власник Vorex LLC, маловідомий громадянин США Федір Закусило – не тільки залучив американських лобістів, що надсилають листи Мінекономіки України та групі «Нафтогаз» з прозорими натяками на те, що не варто обмежувати доступ цієї компанії до нашого ринку (мова йде про конгресмена-республіканця Майка Келлі), а й успішно б’є Пінчука на медіаринку.

Судячи з усього, саме завдяки Vorex LLC в ЗМІ цього року з’явилося багато публікацій стосовно російського бізнесу «Інтерпайпу», від якого Пінчук чи то не хоче, чи то не може здихатись.

У відповідь «Інтерпайп» не обрав нічого кращого, ніж заявити про «брехливу та замовну недоброчесними конкурентами медійну кампанію», та виправдатись – мовляв, після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну «Інтерпайп» прийняв рішення щодо ліквідації торгової компанії в росії, але цей процес «навмисно гальмується російськими державними установами».

Проте фактично компанія Пінчука просто власноруч розписалась в тому, що спокійно працювала в рф, яка ще в 2015 році була визнана Верховною Радою країною-агресором, успішно розвивала там бізнес та платила сотні мільйонів рублів податків. Так, тільки в одному 2018 р. московське ООО “Интерпайп-М”, якою на 100% володіють Пінчук та члени його родини через кіпрську компанію Interpipe Limited, заплатило в бюджет рф 313 млн рублів  – в тому числі, майже 150 млн рублів податку на прибуток.

Напечатать
Сергій Остапенко
«ОЛИГАРХ»

Recent Posts

Власник FavBet Андрій Матюха намагається приховати своє російське громадянство

Компанія FavBet, що належить бізнесмену Андрію Матюсі, не має ліцензії на букмеррську діяльність, а сам Матюха виявився людиною з подвійним…

2 дней ago

МФО, картки та споживчі кредити: порівняння та переваги

Багато МФО пропонують гнучкі умови кредитування, дозволяючи позичальникам вибирати суму та термін кредиту в залежності від їх потреб, як це…

4 дней ago

Крадії та наркоторговці під вивіскою «Експрес-Т» , – ЗМІ

Компанія, що займається примусовою евакуацією автомобілів, здійснює послуги таксі та перевезень «Експрес-Т» може бути причетна до доставки наркотичних речовин та…

6 дней ago

Теплові схеми під «кришею» Терехова

Отримавши ще від в.о. мера важілі управління одним з найбільш доходних комунальних підприємств Харькова, Скопенко одразу почав «покращувати його фінансовий…

2 недель ago

Військовий закликав Порошенка-молодшого долучитися до сил ППО, а не ховатися в Лондоні

Замість співати в закордонних нічних клубах російський реп, син народного депутата Петра Порошенка міг би захищати Українське небо, збиваючи "Шахеди"…

1 месяц ago

Фелікс Черток сховався за ребе

Навіщо партнер Вадима Єрмолаєва, якого підозрюють у фінансуванні російських окупантів, «поділився» алкогольним дистриб’ютором «Торговий Дім АВ» з головою Ради Федерації…

2 месяцы ago