Новости

Из-за АТО Жеваго получил отсрочку до 2019 года

13 вересня Господарський суд м. Києва частково задовольнив позов ПАТ «Київмедпрепарат» до ліквідатора банку «Фінанси та кредит» та ухвалив рішення внести зміни до кількох кредитних договорів між вказаними структурами, які укладалися ще в 2008 році. Суд відтермінував погашення боргів «Київмедпрепарату» перед банком «Фінанси та кредит» на 343,7 млн грн до 01 жовтня 2019 року (до речі, в іпотеці – нерухоме майно – корпус №26, літера «З», що розташований за адресою: м. Київ, вул. Саксаганського, 139), пише finbalance.

Підставою для такого рішення суду було названо загострення соціальної й економічної ситуації на сході України та проведенням антитерористичної операції. Цитата з рішення суду:

«Позивач здійснює значну частину своєї господарської діяльності з продажу медичних препаратів на території Донецької та Луганської областей. При цьому, після початку проведення антитерористичної операції доходи від такої діяльності на тимчасово окупованих територіях знизились більш, як в десять разів.

Розірвання кредитного договору призведе до одночасного повернення позивачем всієї суми кредиту, що у даному випадку, за відсутності у позивача можливості нормально здійснювати господарську діяльність, може призвести до банкрутства останнього».

У ході розгляду цієї справи представник банку «Фінанси та кредит» вказував на те, що на ліквідацію цієї фінустанови відведено термін з 18.12.2015 по 17.12.2017, а тому неможливо продовжувати терміни сплати коштів за кредитними договорами на 36 місяців, оскільки такі виплати завершаться лише у 2019 році. Згідно з п. 5 ст. 48 закону “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб” Фонд має право здійснювати реструктуризацію кредитної заборгованості на строк, що не перевищує строк ліквідації банку.



«Суд погоджується, що таке припущення є цілком можливим. Однак, станом на час розгляду спору завершення ліквідації АТ «Банк «Фінанси та Кредит» як юридичного факту не відбулося. Більш того, пунктом 5 ст. 44 Закону України “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб” передбачено, що ліквідація банку має бути завершена не пізніше двох років з дня початку процедури ліквідації банку. Фонд має право прийняти рішення про продовження ліквідації банку на строк до двох років з можливістю повторного продовження на строк до одного року. Таким чином, законодавство допускає цілком обґрунтовану можливість того, що ПАТ «Банк «Фінанси та Кредит» може бути ліквідовано і після 2019 року», – йдеться в рішенні суду.

Крім того, 13 вересня Госпсуд м. Києва ухвалив аналогічне рішення і в справі за позовом ПАТ «Галичфарм» до банку «Фінанси та кредит». У цьому випадку йшлося про заборгованість на 537,7 млн грн (в іпотеці – майнові комплекси за адресами: м. Львів, вул. Опришківська, 6/8, площею 31 921,3 кв. м.; м. Львів, вул. Балкова, 1, площею 872,7 кв.м.; м. Львів, вул. Заклинських, 5, площею 1 770,6 кв.м.; блок складських та допоміжних приміщень (літ. С-3, С`-1) у м. Львів, вул. Опришківська, 6/8, площею 2 268,1 кв.м).

Зауважимо, що «Київмедпрепарат» та «Галичфарм» входять в корпорацію «Артеріум», яку контролює Костянтин Жеваго. Він же був власником банку «Фінанси та кредит».

Прибуток «Київмедпрепарату» в 2014 році склав 60,5 млн грн, у 2014 році – 130,6 млн грн, а «Галичфарм» – відповідно 66,2 млн грн та 25,5 млн грн.

На днях повідомлялося, що корпорація “Артеріум” купила словенську фармкомпанію Marifarm в словенського банку Novi KBM. За даними словенського видання VEČER, Marifarm перейшла у власність банку Novi KBM після того, як не змогла виплатити фінустанові борг в 19,5 млн євро.

Збиток банку «Фінанси та кредит» за 1-е півріччя 2016 року склав 10,4 млрд грн, за підсумками 2015 року – 21,05 млрд грн.

За даними Фонду гарантування, на 18 вересня 2015 року (коли у фінустанову була введена тимчасова адміністрація) обсяг вкладів юросіб у банку “Фінанси та кредит” становив 4,04 млрд грн, а фізосіб – 17 млрд грн.

На 01 вересня 2016 року вкладники банку “Фінанси та кредит” в межах гарантійної суми отримали компенсації на 9,86 млрд грн (94,4% запланованих виплат).

Як відомо, відповідні виплати здійснювали, передусім, за рахунок емісійних коштів НБУ, що, як і у випадку інших збанкрутілих банків, провокувало девальвацію та розкручування інфляцію.

Напечатать
Татьяна Дубровская
«ОЛИГАРХ»

Публикации

Суботін Шредінгера

Власник збанкрутілого Мегабанку, масштабне виведення майна з якого розслідує ДБР, одночасно перебуває в двох станах - як керівник державного холдингу та людина, яка веде боротьбу з владою

Віктор Пінчук програє Федору Закусило війну за «Укргазвидобування»

Державна газовидобувна компанія, судячи з усього, не проти такого розвитку подій: присутність конкурента із США, що торгує китайським товаром, дозволяє суттєво збивати ціни українського монополіста «Інтерпайп»

Микола Злочевський підкрадається до Генпрокуратури

Скандальний екс-міністр екології часів Януковича, який погорів на спробі дати хабар на суму $5 млн керівництву НАБУ та САП, схоже, продовжує таємно скуповувати елітну нерухомість в Києві - втому числі на гроші, «зекономлені» на сплаті…
Все Последние публикации

Вас может заинтересовать Новости этого автора

Хотите быть в курсе актуальных новостей?

Подпишитесь на наши обновления!
Проверьте, разрешены ли уведомления в Вашем браузере
Хочу быть
в курсе!
Больше не показывать.