Новости

Военная прокуратура заинтересовалась банком “Новый”

19 вересня Печерський райсуд м. Києва задовольнив клопотання Головної військової прокуратури ГПУ й надав тимчасовий доступ та дозвіл на вилучення копій документів, які становлять банківську таємницю, – до матеріалів інспекційної перевірки банку «Новий» (м. Дніпро), проведеної Нацбанком в 2016 році, пише Finbalance.

Своє клопотання прокурор військової прокуратури обґрунтовував здійсненням процесуального керівництва в кримінальному провадженні №42015000000002433, відомості про яке 04.11.2015 внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом розтрати бюджетних коштів, а також неналежного виконання службових обов`язків службовими особами Державного космічного агентства України, державного підприємства «Конструкторське бюро «Південне» імені М.К. Янгеля» та інших під час виконання міжнародної програми створення космічного ракетного комплексу «Циклон-4» на пусковому центрі Алкантара (Бразилія).

Головну військову прокуратуру зацікавили дані, що стосуються банку «Новий» у частині операцій, пов`язаних із використанням коштів ДП «КБ «Південне», призначених для виконання проекту «Циклон-4».

«Національний банк України листом від 23.08.2016 №24-0004/7097дск повідомив Генеральну прокуратуру України, що 4 серпня 2016 року структуру власності банку «Новий» було визнано непрозорою та поінформував про те, що станом на 28 червня 2016 року на рахунках ДП «КБ «Південне» у вказаній банківській установі розміщено понад 1 млрд. грн.



Разом із тим, 30.08.2016 з Національного банку України надійшла відповідь на запит Головної військової прокуратури від 28.07.2016 про результати інспекційної перевірки, у якій, серед іншого, міститься відмова на надання копій документів із посиланням на вимоги ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність», – йдеться в ухвалі суду.

У Головній військовій прокуратурі констатували, що матеріали інспекційної перевірки, проведеної в 2016 році Нацбанком щодо банку «Новий», можуть мати доказове значення щодо можливого заволодіння бюджетними коштами, зловживань чи недбалості при їх витрачанні під час виконання дослідно-конструкторської роботи.

Довідково

За даними НБУ на 01.01.2016, найбільшим акціонером банку «Новий» значилося Державне космічне агентство України (через конструкторське бюро “Південне” ім. Янгеля). Решта акцій розділена на пакети до 10%. Причому по 9,5-9,9% акцій належали Таїсії Булавіновій (глава правління банку), Олені Осадчій, Валентині Курячій, Максиму Шилану, Борису Ганджі, Олександру Ярецькому (радник глави правління з юридичних питань), Наталії Саланжій, Ользі Дегтярьовій (повний перелік акціонерів див. тут).

За даними сайту банку «Новий», глава його наглядової ради – Олександр Дегтярьов.

У лютому повідомлялося, що тодішній глава Державного космічного агентства України Любомир Сабадош звільнив Олександра Дегтярьова з посади гендиректора КБ «Південне». Влітку була інформація про те, що Кабмін звільнив Л.Сабодаша з посади керівника ДКАУ, а ДКАУ – відновило на посаді керівника КБ «Південне» О. Дегтярьова (на підставі рішення суду). Наразі відповідно до постанови Кабміну проводиться конкурс на посаду гендиректора КБ «Південне». Нещодавно чільний представник підприємства заявляв, що за результатами першого етапу конкурсу О. Дегтярьов отримав відмову від конкурсної комісії.

Як писав Finbalance, 28 жовтня мають відбутися позачергові збори його акціонерів, на порядок денний яких винесено, зокрема, питання затвердження

– плану фінансового оздоровлення банку;
– плану приведення структури власності банку у відповідність до вимог НБУ;
– плану заходів щодо покращення діяльності банку за наслідками проведеного Нацбанком інспектування.

За підсумками 1-го півріччя-2016 банк «Новий» звітував про збиток 7,5 млн грн (за результатами 2015 року декларував прибуток 8,3 млн грн). Чистий процентний дохід банку в січні-червні склав 39,25 млн грн, чисте збільшення резервів під знецінення кредитів, заборгованості клієнтів, коштів в інших банка – 36,2 млн грн.

На кінець червня обсяг активів банку «Новий» становив 1,87 млрд грн, у т.ч.



-грошові кошти та їх еквіваленти – 997,7 млн грн (коррахунки та кредити «овернайт» у банках інших країн – 609,9 млн грн);
-кредитний портфель – 567,2 млн грн (99% – це позики юрособам; причому вони покривалися резервами на 6,3%).

Статутний капітал – 150 млн грн.

За даними банку, на 30.06.2016 обсяг коштів клієнтів становив 1,668 млрд грн, причому 1,36 млрд грн – це кошти пов’язаних осіб (до слова, ідентична сума – це кошти представників сфери “Дослідження та розробки”).

Крім центрального офісу, в мережу банку “Новий” входять 9 відділень у Дніпропетровській області, Києві та Черкасах.

Напечатать
Татьяна Дубровская
«ОЛИГАРХ»

Публикации

Віктор Пінчук програє Федору Закусило війну за «Укргазвидобування»

Державна газовидобувна компанія, судячи з усього, не проти такого розвитку подій: присутність конкурента із США, що торгує китайським товаром, дозволяє суттєво збивати ціни українського монополіста «Інтерпайп»

Микола Злочевський підкрадається до Генпрокуратури

Скандальний екс-міністр екології часів Януковича, який погорів на спробі дати хабар на суму $5 млн керівництву НАБУ та САП, схоже, продовжує таємно скуповувати елітну нерухомість в Києві - втому числі на гроші, «зекономлені» на сплаті…

“Деолігархізація” від Офісу президента: Як перші п’ять олігархів втрачають ключові…

В Офісі президента ухвалено рішення "розібратися" зі "старими олігархами" — відразу проти п'яти учасників верхніх позицій рейтингів найбагатших українців ведуться кримінальні провадження, арештовуються активи і передаються під управління…
Все Последние публикации

Вас может заинтересовать Новости этого автора

Хотите быть в курсе актуальных новостей?

Подпишитесь на наши обновления!
Проверьте, разрешены ли уведомления в Вашем браузере
Хочу быть
в курсе!
Больше не показывать.