Новости

У Ахметова, Пинчука и Коломойского задолжали миллионы за передачу электроэнергии

Українські підприємства, кінцевими бенефіціарами яких є олігархи Рінат Ахметов, Ігор Коломойський та Віктор Пінчук, мають мільярдні борги за послуги з передачі та диспетчеризації електроенергії. Про це “ОЛІГАРХ” дізнався з матеріалу «Схем», які посилаються на документи, що отримали у своє розпорядження від учасників енергоринку.

Відповідно до цих даних, великі промислові споживачі та постачальники електроенергії почали стрімко накопичувати борги одразу після повномасштабного вторгнення військ Росії в Україну.

Станом на 1 квітня, експортери електроенергії заборгували 2 мільярди 544 мільйони гривень за послуги з її передачі. Основний боржник – трейдер «Д.Трейдінг», що входить в енергохолдинг ДТЕК, кінцевим бенефіціаром якого є олігарх Рінат Ахметов. «Надходження від «Д.Трейдінг» значно припинились після 25 лютого», – повідомило джерело на енергоринку.

Також серед боржників – феросплавні підприємства. Станом на 1 квітня вони заборгували понад 55 мільйонів гривень за послуги з передачі електроенергії, та більше ніж 26 мільйонів гривень – за диспетчеризацію (це – централізована система керування, контролю і захисту різних інженерних процесів, що, в тому числі, запобігає аварійним ситуаціям). Таким чином, загальні борги феросплавних підприємств за ці дві послуги перевищили 80 мільйонів гривень. «Значне зниження рівня розрахунків відбулося, зокрема, Нікопольським заводом феросплавів», – повідомило джерело Радіо Свобода на енергоринку.

Нікопольський завод феросплавів входить у сферу впливу олігархів Ігоря Коломойського та Віктора Пінчука.



Має борг за послуги з диспетчеризації металургійний завод «Дніпросталь» (входить в трубно-колісну компанію «Інтерпайп»), кінцевим бенефіціаром якого є родина Віктора Пінчука. Станом на 1 квітня, за даними «Схем», підприємство заборгувало за цю послугу майже 25 мільйонів гривень.

Позиция Д.Трейдинг по этому вопросу опубликована ЭП:

“Д.Трейдинг исправно осуществляет оплату тарифа за передачу электроэнергии по услугам, фактически предоставленным системным оператором Украины – НЭК “Укрэнерго”. Более того, Д.Трейдинг является одной из немногих компаний на рынке, не имеющей долга по тарифу на передачу.

Что касается платы за передачу электроэнергии при экспорте, то этот механизм противоречит международным обязательствам Украины и Соглашению об Ассоциации между Украиной и ЕС. Эта позиция была подкреплена решениями хозяйственных судов всех звеньев, включая Верховный Суд. Совет Министров Энергетического сообщества уже рассматривал подобную ситуацию в Болгарии, в результате которой национальному оператору системы передачи было обязано прекратить начислять тариф на передачу электроэнергии (export fee) во время ее экспорта. Таким образом, есть все законные основания утверждать, что плата за передачу электроэнергии при ее экспорте уже признана незаконной и не должна начисляться НЭК “Укрэнерго”. При этом обращаем внимание СМИ, что долг за передачу во время экспорта после начала войны не мог прирасти, потому что с конца февраля по начало апреля экспорта не было в принципе”.

Напечатать
Павел Полтавченко
«ОЛИГАРХ»

Публикации

Суботін Шредінгера

Власник збанкрутілого Мегабанку, масштабне виведення майна з якого розслідує ДБР, одночасно перебуває в двох станах - як керівник державного холдингу та людина, яка веде боротьбу з владою

Віктор Пінчук програє Федору Закусило війну за «Укргазвидобування»

Державна газовидобувна компанія, судячи з усього, не проти такого розвитку подій: присутність конкурента із США, що торгує китайським товаром, дозволяє суттєво збивати ціни українського монополіста «Інтерпайп»

Микола Злочевський підкрадається до Генпрокуратури

Скандальний екс-міністр екології часів Януковича, який погорів на спробі дати хабар на суму $5 млн керівництву НАБУ та САП, схоже, продовжує таємно скуповувати елітну нерухомість в Києві - втому числі на гроші, «зекономлені» на сплаті…
Все Последние публикации

Вас может заинтересовать Новости этого автора

Хотите быть в курсе актуальных новостей?

Подпишитесь на наши обновления!
Проверьте, разрешены ли уведомления в Вашем браузере
Хочу быть
в курсе!
Больше не показывать.