Статьи

Михайло Добкін і порожнеча: чому Михайло Добкін став націоналістом

«Я не знаю, коли це закінчиться і чи взагалі закінчиться. Я не знаю, скільки втрат у плані людських життів та зруйнованої інфраструктури ми ще отримаємо. Але що я точно знаю, то це те, що якщо хоч навіть і не ми, то наші діти вже точно — гарматами, ножами, а якщо доведеться, навіть хоч і зубами, але все одно битимуть, різатимуть чи рватимуть цих тварин. За те, що вони принесли своїм рилом на нашу землю. P.S. Якщо що, вважайте мене націоналістом» – таку «проникливу» заяву у червні цього року зробив колишній головний «регіонал» Харківської області Михайло Добкін.

Для багатьох це радикальне перевзуття у затяжному стрибку стало несподіванкою, адже володар ордену дружби російської федерації та шанувальник Рамзана Кадирова Добкін упродовж останніх 10 років мав репутацію одного з найгучніших рупорів кремлівської пропаганди в Україні.

Почавши ще за президентства Віктора Януковича розповідати про те, що у Бандери, Коновальця та Шухевича руки по лікоть у крові, і не можна допустити, щоб вони стали героями, виступивши з прямим закликом вбивати майданівців і демонстративно ставши на бік кривавого «Беркута», Добкін після недовгого вояжу до Росії у лютому 2014 року повернувся в Україну, і продовжив політичну кар’єру вже в ролі опозиціонера.

Чому кримінальні провадження, відкриті на нього за Петра Порошенка, не довели до кінця, можна тільки здогадуватися. Але факт залишається фактом – роками Михайло Добкін безкарно та послідовно просував кремлівські наративи в українському медіа-просторі, ставши завсідником телеканалів Віктора Медведчука (NewsOne, ZIK, 112) та роздаючи інтерв’ю путінським ЗМІ (Russia Today).



Зокрема, у кольорах розповідаючи про нібито «зовнішнє управління» США в Україні, «утиски мільйонів російськомовних громадян» у нашій країні, про те, що Україна – це «не держава, а територія, де немає законів», «російських військ на Донбасі немає», або захоплюючись білоруським диктатором олександром лукашенком, який придушив протести проти фальсифікації виборів.

Апофеозом усього цього стало яскраве освідчення Добкіна володимиру путіну, якого він на шостий рік окупації Криму і Донбасу назвав «найсильнішим лідером, який підняв Росію з колін».

Всі ці тези, начебто скопійовані з російських методичок, Михайло Добкін ретранслював з такими душевними поривами, що навряд чи можна було засумніватися, що він щиро вірить у цю нісенітницю.

Втім, лише словами, як з’ясувалося нещодавно, справа не обмежилася. «Добкін це вже не тільки про токсичну риторику, а про злочинну співпрацю з ЛНР/Росією», – так охарактеризував екс-мера Харкова бізнесмен Олексій Коваленко, який вирішив відкликати у Володимир-Волинської птахофабрики (належить у різних частках Олексію Коваленку, Михайлу Добкіну та його брату Дмитру) право продажу продукції під своєю ТМ «Епікур».

За інформацією правоохоронців, внаслідок злочинної діяльності групи посадових осіб ПрАТ «Володимир-Волинська птахофабрика» на підприємстві діяла схема з розкрадання готової продукції, яка надалі реалізовувалась на тимчасово непідконтрольну територію Луганської області.

Вказану групу очолив Михайло Добкін, основним координатором став Станіслав Нестеренко – адвокат братів Добкіних.

У зв’язку з великим обсягом виробленої продукції Володимир-Волинської птахофабрики Михайло Добкін та Станіслав Нестеренко не давали у повному обсязі здійснювати достатній контроль за діяльністю підприємства з боку співзасновника Олексія Коваленка.

Таким чином під легендою проблем зі збутом систематично здійснювалася схема формування залишків готової продукції на складах підприємства».

Коваленко послався на журналістські розслідування, що пролили світло на скандальні схеми Добкіна. Так, ще у 2019 році брати Добкіни домоглися виділення зі складу компанії птахофабрики нової юрособи – Володимир-Волинської торгової компанії. Як це було організовано: 08.08.2019 року протоколом позачергових загальних зборів акціонерів ПрАТ «Володимир-Волинська птахофабрика» шістьма акціонерами у кількості 61,52% голосів (брати Добкіни) було затверджено план виділення майна ПрАТ «Володимир-Волинська торгівельна компанія».

08.08.2019 року на установчих зборах засновників АТ «Володимир-Волинська торгова компанія» під головуванням підконтрольного Михайлу Добкіну Чуб М.В. (протокол №1) запропонував під ФІКТИВНОЮ ПРЕДЛОГОЮ – побудови ефективної комерційної моделі відповідно до світових практик реструктуризувати ПрАТ «Володимир-Волинська птахофабрика» з метою поділу виготовлення та реалізації готової продукції створити два акціонерні товариства: АТ «Володимир-Волинська торгівельна компанія» та АТ «Володимир -Волинська аграрна компанія» шляхом виділення зі складу ПрАТ «Володимир-Волинська птахофабрика» та передачі відповідних активів згідно з роздільним балансом. Це рішення було прийнято одноголосно.

На баланс «Володимир-Волинської торгової компанії» було передано готову продукцію – 15 тис. тонн замороженої курятини на суму 750 млн гривень (її вартість була занижена до 262 млн гривень). А у 2021 році за ініціативи підконтрольного Михайлу Добкіну менеджменту директором Володимир-Волинської торгової компанії було призначено якусь Єлизавету Володимирівну Іванову.



Як з’ясувалося, цей персонаж проживає на непідконтрольній Україні території – у так званій «ЛНР», і має не лише паспорт цієї псевдореспубліки, а й громадянство країни-агресора – Російської федерації. Більше того, її батько Володимир Іванов є відкритим сепаратистом та бойовиком, який зараз, за ​​даними наших джерел, бере участь у війні з Україною на боці Росії разом із чоловіком Івановою – Абдуллатіфом Маххамаджоном Огли Тухтасіновим.

Після призначення Іванової згадану курятину відправили до «ЛНР» контрабандними шляхами, де її успішно реалізували з величезним прибутком. Заробити мільйони на цій схемі зуміли не лише брати Добкіни, а й луганські сепаратисти, і цілком можливо, їхній російський «дах». Тобто в даному випадку є майже відкрита схема фінансування тероризму.

2021 року Михайло Добкін якимось чином зміг загальмувати розслідування цієї схеми правоохоронцями, які під час обшуків вилучили близько 16 млн гривень так званої «чорної каси» птахофабрики з оригіналами бухгалтерських документів, які проливають світло на незаконні операції.

Але після початку вторгнення Росії в Україну в лютому цього року слідчими органами було ініційовано повторний збір матеріалів, а над самим Добкіним нарешті нависла реальна загроза вирушити за ґрати. Схоже, щоб убезпечити себе, Добкін вирішив провернути «багатоходівку» – спочатку піти під крило Української православної церкви московського патріархату, навесні цього року отримавши сан диякона УПЦ МП, а потім оголосити себе чи не радикальним патріотом.

Але проблемою для перевзутого Добкіна, який раптово «прозрів», який ще в 2014 році консультувався з Москвою з приводу створення так званої «Харківської народної республіки», а цього року, за твердженням терориста Ігоря Стрєлкова, розглядався Кремлем як потенційний глава цього псевдоутворення у випадку окупації Харківщини Росією, є те, що йому в Україні вже ніхто не вірить. Оскільки все, чим він займався останніми роками, можна охарактеризувати його ж цитатою – приніс війну своїм рилом на нашу землю.

Напечатать
Сергій Остапенко
«ОЛИГАРХ»

Публикации

Віктор Пінчук програє Федору Закусило війну за «Укргазвидобування»

Державна газовидобувна компанія, судячи з усього, не проти такого розвитку подій: присутність конкурента із США, що торгує китайським товаром, дозволяє суттєво збивати ціни українського монополіста «Інтерпайп»

Микола Злочевський підкрадається до Генпрокуратури

Скандальний екс-міністр екології часів Януковича, який погорів на спробі дати хабар на суму $5 млн керівництву НАБУ та САП, схоже, продовжує таємно скуповувати елітну нерухомість в Києві - втому числі на гроші, «зекономлені» на сплаті…

“Деолігархізація” від Офісу президента: Як перші п’ять олігархів втрачають ключові…

В Офісі президента ухвалено рішення "розібратися" зі "старими олігархами" — відразу проти п'яти учасників верхніх позицій рейтингів найбагатших українців ведуться кримінальні провадження, арештовуються активи і передаються під управління…
Все Последние публикации

Хотите быть в курсе актуальных новостей?

Подпишитесь на наши обновления!
Проверьте, разрешены ли уведомления в Вашем браузере
Хочу быть
в курсе!
Больше не показывать.