Новости

Фірташ отримав підозру від СБУ і БЕБ

Служба безпека України та Бюро економічної безпеки оголосили підозру бізнесмену Дмитру Фірташу.

За даними УП, 15 травня правоохоронці вручають підозри самому Фірташу та 8 топ-менеджерам його компаній. Від ранку відбуваються обшуки у керівників фірм олігарха (“РГК”, “Йє енергія”) та облгазів.

За даними джерел, правоохоронці викрили схему, за якою підконтрольні Фірташу структури купували паливо у його ж компанії, але насправді отримували 30% від обсягів.

Штучний дефіцит покривався за рахунок державного газу, а гроші осідали у кишенях Фірташа. За попередніми даними, за сім років така схема завдала збитків бюджету країни на 18 млрд гривень.

Як пояснили в БЕБ, кошти тарифу, отримані від абонентів, РГК перераховувала підконтрольній компанії “ЙЕ Енергія”, яка належить олігарху, начебто як передоплату за постачання газу, але фактично постачань майже не відбувалось. А гроші виводилися далі на підконтрольні компанії та привласнювались.



Для покриття дефіциту, РГК через підконтрольні їй облгази несанкціоновано відбирала газ з мережі державної компанії “Оператор ГТС України” в значно більшому обсязі ніж оплачувала.

“Фактично група здійснювала несанкціонований відбір блакитного палива, яке було в газотранспортній системі й належало державі”, – констатують правоохоронці.

Крім цього, СБУ опублікувала записи телефонних розмов оліграха Дмитра Фірташа та керівника РГК Олексія Тютюнника. У них Фірташ просить терміново “переказати” 120 млн грн компанії “Йє енергія”, аби приховати факт виведення грошей з компанії. А також говорить про те, що підприємства групи РГК готують до націоналізації.

Що було раніше: У березні 2023 року співробітники СБУ і БЕБ проводили обшуки в офісах газорозподільних компаній, що входять до групи РГК Дмитра Фірташа.

Бюро економічної безпеки повідомляло, що працівники відомства за оперативного супроводу СБУ розслідують злочинну схему маніпуляцій на газорозподільчих підприємствах.

Екстрадиції Фірташа домагаються США, водночас завдяки щедрим фінансовим вливанням український олігарх зміг влитися до британського істеблішменту. Йому дозволили купити актив Міністерства оборони Великої Британії, і навіть не поцікавилися джерелом походження коштів.

Доповнено позицією Group DF. Надвечір компанія заявила, що заперечує всі звинувачення, висунуті СБУ та БЕБ проти компаній групи, топменеджерів та власника групи Дмитра Фірташа. Висунуті правоохоронцями звинувачення група називає “безпідставними та неспроможними”.

Крім того, у Group DF вважають серію обшуків на підприємствах та відкриті кримінальні справи з подальшими підозрами такими, що “не мають під собою юридичного підґрунтя і є частиною корупційного тиску на бізнес групи”.

Відтак група заявила, що її адвокати відстоюватимуть інтереси компаній Group DF, персоналу та самого Фірташа в українських та міжнародних судах.

Напечатать
Денис Светлов
«ОЛИГАРХ»

Публикации

Суботін Шредінгера

Власник збанкрутілого Мегабанку, масштабне виведення майна з якого розслідує ДБР, одночасно перебуває в двох станах - як керівник державного холдингу та людина, яка веде боротьбу з владою

Віктор Пінчук програє Федору Закусило війну за «Укргазвидобування»

Державна газовидобувна компанія, судячи з усього, не проти такого розвитку подій: присутність конкурента із США, що торгує китайським товаром, дозволяє суттєво збивати ціни українського монополіста «Інтерпайп»

Микола Злочевський підкрадається до Генпрокуратури

Скандальний екс-міністр екології часів Януковича, який погорів на спробі дати хабар на суму $5 млн керівництву НАБУ та САП, схоже, продовжує таємно скуповувати елітну нерухомість в Києві - втому числі на гроші, «зекономлені» на сплаті…
Все Последние публикации

Вас может заинтересовать Новости этого автора

Хотите быть в курсе актуальных новостей?

Подпишитесь на наши обновления!
Проверьте, разрешены ли уведомления в Вашем браузере
Хочу быть
в курсе!
Больше не показывать.