Статьи

Вагон на одного

29 вересня АТ «Укрзалізниця» провела найбільший тендер на закупівлю пасажирських вагонів з початку повномасштабного вторгнення русні в Україну. Предметом закупівлі стали 12 пасажирських спальних вагонів (СВ), 20 купейних спальних вагонів (КУП), 3 пасажирських купейних вагона, обладнаних для перевезення інвалідів (КУПІ),  та 9 плацкартних пасажирських вагонів (ПЛ). Весь цей набір «Укрзалізниця» оцінила в 1,951 млрд. грн, встановивши строк поставки аж до 2026 року.

За даними «Олігарху», сам тендер не мав ніякої інтриги, і єдиним його учасником став монопольний український виробник пасажирських вагонів, Крюківський вагонобудівний завод з Кременчука. А «Укрзалізниця» зі свого боку зробила все можливе, щоб інтрига не виникла навіть теоретично – сам тендер оголосили 21 вересня, отже, на підготовку необхідної документації (з гарантійними листами, довідками, атестатами, сертифікатами та листами-відгуками) учасникам відвели лише 6 робочих днів. Тобто відрізали всі шляхи для потенційних європейських постачальників, які могли б як мінімум скласти конкуренцію українському монополісту, що могло би призвести до суттєвого зниження ціни.

Цікавою також є ситуація зі структурою власності Крюківського вагонобудівного заводу.

Постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 замовникам забороняється здійснювати публічні закупівлі товарів, робіт і послуг у юридичних осіб, утворених та зареєстрованих відповідно до законодавства України, кінцевим бенефіціарним власником, членом або учасником (акціонером), що має частку в статутному капіталі 10 і більше відсотків (далі – активи), якої є Російська Федерація/Республіка Білорусь, громадянин Російської Федерації/Республіки Білорусь (крім тих, що проживають на території України на законних підставах), або юридичних осіб, утворених та зареєстрованих відповідно до законодавства Російської Федерації/Республіки Білорусь.

Але – за винятком випадків, коли активи в установленому законодавством порядку передані в управління Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. І це як раз випадок КВБЗ.



Річ у тому, що на цьому заводі, як свідчать дані аналітичної системи Youcontrol, є дві групи власників.

Перша представляє інтереси голови правління підприємства Володимира Приходька. В неї входять британська Transbuilding Service Limited (20%) та естонські AS Skinest Finants і Osauhing Delantina (по 25%).

А ось друга група представлена австрійською OW Capital Management GmbH і знаходиться у власності російського бізнесмена Станіслава Гамзалова, відомого як голова ради директорів виробника вагонів ВАТ «Завод металоконструкцій» (м. Енгельс, Саратовська область, рф).

Указом  Президента України Володимира Зеленського від 12.05.2023 № 279/2023 Гамзалов був внесений в санкційний список, а ще в липні 2022 пакет акцій КВБЗ, належний OW Capital Management GmbH, був переданий Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Це було зроблено в рамках розгляду в суді кримінального провадження №12022100000000195 від 21.04.2022, фабула якого звучить не дуже приємно для Володимира Приходька – «за фактом заволодіння невстановленими службовими особами грошовими коштами ПАТ «КВБЗ» в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем, та за фактом фінансування в особливо великих розмірах дій вчинених з метою насильницького захоплення державної влади, зміни меж державного кордону України невстановленими службовими особами ПАТ «КВБЗ».

Слідчі Головного управління Національної поліції у місті Києві підозрювали, що службові особи ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» з метою виведення грошових коштів до РФ підписали збиткові зовнішньоекономічні контракти, на підставі яких було перераховано більше 192 млн. грн на рахунки резидентів рф за комплектуючі до залізничного рухомого складу по завищеній вартості, при наявності українських аналогів по вигіднішій цині.

Проте жодних підозр керівництву КВБЗ правоохоронці не повідомили.

Таким чином, Крюківський завод перетворився на безальтернативного фаворита «Укрзалізниці», хоча ще декілька років тому залізничники відкрито критикували КВБЗ за завищення цін.

«Користуючись монопольним становищем, Крюківський вагонобудівний завод за останні два роки підвищив ціни на вагони на 65,4% в національній валюті, а в доларовому еквіваленті – на 57%”, –  повідомляла «Укрзалізниця» в червні 2018 р. Зараз же подібні фокуси нікого вже не турбуватимуть – і нинішній тендер, який виглядає оголошеним для одного конкретного постачальника, є цьому підтвердженням.

Напечатать
Сергій Остапенко
«ОЛИГАРХ»

Публикации

Суботін Шредінгера

Власник збанкрутілого Мегабанку, масштабне виведення майна з якого розслідує ДБР, одночасно перебуває в двох станах - як керівник державного холдингу та людина, яка веде боротьбу з владою

Віктор Пінчук програє Федору Закусило війну за «Укргазвидобування»

Державна газовидобувна компанія, судячи з усього, не проти такого розвитку подій: присутність конкурента із США, що торгує китайським товаром, дозволяє суттєво збивати ціни українського монополіста «Інтерпайп»

Микола Злочевський підкрадається до Генпрокуратури

Скандальний екс-міністр екології часів Януковича, який погорів на спробі дати хабар на суму $5 млн керівництву НАБУ та САП, схоже, продовжує таємно скуповувати елітну нерухомість в Києві - втому числі на гроші, «зекономлені» на сплаті…
Все Последние публикации

Хотите быть в курсе актуальных новостей?

Подпишитесь на наши обновления!
Проверьте, разрешены ли уведомления в Вашем браузере
Хочу быть
в курсе!
Больше не показывать.