Статьи

Теплові схеми під «кришею» Терехова

«Вірю, що саме Василь Вікторович докладе всіх зусиль, щоб ХТМ (комунальне підприємство «Харківські теплові мережі», що належить Харківській міській раді), стало підприємством, на яке не будуть скаржитися харків’яни. Основні вимоги до нового керівника – наведення ладу на підприємстві, якісно нове надання послуг із забезпечення теплом і гарячою водою і, звичайно, ліквідація розриттів у найкоротші терміни». Таку заяву зробив Ігор Терехов ще в лютому 2021 року, коли, будучи на той час секретарем міськради та в.о. мера Харкова, представив на робочій нараді нового генерального директора ХТМ Василя Скопенка. За словами Терехова, Скопенко «успішно очолював АТ «Харківобленерго» і має великий досвід роботи з підприємствами, технічний та фінансовий стан яких потрібно покращити».

Скопенко дійсно з 03.10.2018 року по 13.04.2020 року виконував обов’язки генерального директора АТ «Харківобленерго», в якому він почав працювати ще в 2001 року електрослюсарем. Проте успішним, напевно, цей період здебільшого став особисто для нього. Як повідомляли ЗМІ, під час керівництва Скопенка «Харківобленерго» запам’яталось закупівлею обладнання на десятки мільйонів гривень за нереально високими цінами у маловідомих посередників з Харкова.

Василь Скопенко


Згодом на звільненні Скопенка з «Харківобленерго»  став наполягати  голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер, який в кінці 2019 р. заявив, що знає «про всі проблемні ситуації, які створює «Харківобленерго», в першу чергу, для людей та бізнесу». Проте Ігоря Терехова такий бегкраунд Скопенка чомусь зовсім не збентежив  – доречі, як і минулорічний скандал, коли п’яного Скопенка за кермом позашляховика Mercedes в Харкові зупинили поліцейські. А після того, як він влаштував з ними розбірки, надягли на нього наручники. Ця історія тоді закінчилась «щирим каяттям» Скопенка та позбавленням його прав на рік.

Отримавши від в.о. мера важілі управління одним з найбільш доходних комунальних підприємств Харькова, Скопенко одразу почав «покращувати  його фінансовий стан» в притаманній йому манері. Вже 9 квітня 2021 року в Харкові за однією адресою з «Харківобленерго» (вул. Плеханівська, 126) було зареєстроване нове ТОВ – «Інтех СК», а за три тижні воно отримало перше замовлення від КП «Харківські теплові мережі» – на постачання дахового вентилятора за 33,7 тис грн. Проте це був тільки початок. З квітня 2021 року по листопад 2023 р. компанія підписала півсотні контрактів на загальну суму 403 млн грн. А останній – 24 листопада 2023 рогу, на проведення ремонтних робіт на теплових мережах, на суму майже 7 млн грн. А головне, що всі 50 з 50 контрактів були підписані з одним замовником – КП «Харківські теплові мережі» під керівництвом креатури Терехова Василя Скопенка. Смішно, але «Інтех СК» орієнтована на єдиного замовника настільки, що вкладає в тендерну документацію для КП «Харківські теплові мережі» відгуки від КП «Харківські теплові мережі».

Можливо, всі контракти були підписані за результатами конкурентних торгів, де «Інтех СК» у чесній боротьбі виборола право стати постачальником? Прикро, але ні. Більшість договорів було підписано або за результатами так званих спрощених закупівель, або т.зв. відкритих торгів з особливостями, де «Інтех СК» був єдиним претендентом. Незначна частина замовлень прийшла за результатами начебто відкритих торгів з двома претендентами – проте конкуренція на них виглядала відверто номінальною.

Наприклад, тендер в січні 2022 на реконструкцію ділянки теплових мереж в Харкові. Окрім «Інтех СК», на нього прийшло нікому не відоме ПП «Стройприват», яке оцінило свої послуги у 16,252 млн грн – на 50 тис грн більше, ніж «Інтех СК». А в ході торгів «конкурент»  так хотів виграти, що не знизив свою стартову ціну ні на копійку, і контракт відійшов «Інтех СК», який не змінив первинну пропозицію в 16,202 млн грн. Ідентична історія відбулася і на тендері вартістю 45 млн грн в лютому 2022, де «конкурентом» було дергачівське ТОВ «Тех-Інком».

Аналіз структури власності «Інтех СК» дозволяє припустити, чому ця компанія не має жодних проблем з отриманням замовлень від комунального підприємства, яким керує фаворит Терехова. У цієї компанії два власника – жителі Харкова Олег Бєлєньков та Андрій Криштофоров.

Перший відомий як засновник та директор ТОВ «Харківське спеціалізоване монтажно-експлуатаційне підприємство» (ХСМЕП), яке також є давнім підрядником у Харкові, і слідує майже всюди за Скопенко. Так, до 2021 року основним клієнтом компанії було «Харківобленерго», а починаючи з 2021 року – «Харківські теплові мережі». Загалом, за підрахунками системи Clarity Project, ХСМЕП з 2016 року отримала 115 контрактів на 177 млн грн від «Харківобленерго», та 150 контрактів на 71 млн грн від ХТМ.

Більше того, Скопенко та Бєлєньков мали спільну бізнес-історію. В 2018-2019 Бєлєньков був засновником та директором харківського ТОВ «Монтаженерго 2018», яке після нього офіційно «підхопив» Скопенко – він особисто фігурував як власник цієї компанії в 2020-2021 р. Отже, маємо підстави вважати, що за Бєлєньковим стоїть саме Скопенко.

А от з другим співзасновником все трохи складніше. Криштофоров – типовий харківський дрібний підприємець, який до приходу в «Інтех СК» був ФОПом та займався різними напрямками – від торгівлі курячим м’ясом до організації автоперевозок (в його власності було декілька мікроавтобусів). Тобто масштаб його діяльності був, м’яко кажучи, незначним.

Яким чином він потрапив до мегапідрядника «Харківських теплових мереж», незрозуміло – тож логічно припустити, що він виконує роль номінального власника. І може тримати половину в коштовній прокладці в інтересах людини, яка, власне, і завела Скопенка в ХТМ та не звертає жодної уваги на його скандальну діяльність.

Напечатать
Василий Петренко
«ОЛИГАРХ»

Публикации

Суботін Шредінгера

Власник збанкрутілого Мегабанку, масштабне виведення майна з якого розслідує ДБР, одночасно перебуває в двох станах - як керівник державного холдингу та людина, яка веде боротьбу з владою

Віктор Пінчук програє Федору Закусило війну за «Укргазвидобування»

Державна газовидобувна компанія, судячи з усього, не проти такого розвитку подій: присутність конкурента із США, що торгує китайським товаром, дозволяє суттєво збивати ціни українського монополіста «Інтерпайп»

Микола Злочевський підкрадається до Генпрокуратури

Скандальний екс-міністр екології часів Януковича, який погорів на спробі дати хабар на суму $5 млн керівництву НАБУ та САП, схоже, продовжує таємно скуповувати елітну нерухомість в Києві - втому числі на гроші, «зекономлені» на сплаті…
Все Последние публикации

Вас может заинтересовать Новости этого автора

Хотите быть в курсе актуальных новостей?

Подпишитесь на наши обновления!
Проверьте, разрешены ли уведомления в Вашем браузере
Хочу быть
в курсе!
Больше не показывать.