Новости

“Перегонкой” 800 миллионов из “Софийского” в “Ощадбанк” занимается полиция

Відповідно до ухвали Солом’янського райсуду м. Києва від 06 вересня, Солом’янське управління ГУ Нацполіції в м. Києві здійснює досудове розслідування по кримінальному провадженню №12015100090012780 від 29.12.2015 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 358 Кримінального кодексу («Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів»), передає FINBALANCE.

Як констатується в документі, до поліції надійшло звернення НБУ про виявлення фінансових операцій, здійснених клієнтами ПАТ «Банк Софійський» (з 22.04.2016 – на ліквідації), що «можуть свідчити про вчинення незаконних дій» (цитата з ухвали суду). Ще один – більш розлогий фрагмент – з документу:

«01.07.2015 року НБУ проведено планову виїзну перевірку ПАТ «Банк Софійський» з питань дотримання ним окремих вимог законодавства з питань фінансового моніторингу за період діяльності з 01.03.2013 року по 01.07.2015 року.

Вибірковою перевіркою виявлено, що протягом періоду з 23.10.2014 року по 30.06.2015 року на рахунках 9 клієнтів банку – фізичних осіб акумулювались безготівкові кошти у значних розмірах, які надходили від широкого кола клієнтів банку – юридичних осіб, та в подальшому перераховувались на рахунки широкого кола фізичних осіб, відкриті в АТ «Ощадбанк».

Також, виявлено, що протягом періоду перевірки 24 клієнта банку юридичні та фізичні особи проводили фінансові операції зі зняття готівкових коштів у значних розмірах (як видача коштів з поточного рахунку/депозитного рахунку, видача на відрядження/придбання товарів/виплату заробітної плати, видача позики).



Під час проведення досудового розслідування, були допитані свідки, з показів яких вбачається, що вони підписували документи, зміст яких їм не відомо за грошову винагороду, коштів в ПАТ «Банк Софійський» та АТ «Ощадбанк» не знімали, щодо коштів, які перераховувались на рахунок відкритий на їх ім`я та в подальшому знімались з рахунку їм нічого не відомо, відношення до вказаних операцій вони не мають.

Крім того, під час проведення досудового розслідування, встановлено випадки надання довіреностей третім особам, на право розпорядження їхніми депозитними/поточними/розрахунковими рахунками.

Проаналізувавши інформацію про фінансові операції, здійснені учасниками схеми, у досудового слідства є підстави вважати, що фінансові операції, пов`язані зі зняттям готівкових коштів з рахунків групи фізичних осіб, відкритих у ПАТ «Банк Софійський», на загальну суму 96 637 450,61 грн., такими, що спрямовані на маскування незаконного походження таких коштів шляхом підробки документів».

В іншій ухвалі Солом’янського райсуду м. Києва – від 14.03.2016 – щодо цього ж кримінального провадження №12015100090012780 – констатувалося, що НБУ проводив планову виїзну перевірку банку «Софіївський» з питань дотримання ним окремих вимог законодавства з питань фінансового моніторингу станом на 01.07.2015 за період діяльності з 01.03.2013 до 01.07.2015. І за цей період виявлено, що «24 клієнта банку – юридичні та фізичні особи – проводили фінансові операції зі зняття готівкових коштів у загальній сумі близько 462,1 млн грн (як видача коштів з поточного рахунку/депозитного рахунку, видача на відрядження/придбання товарів/виплату заробітної плати, видача позики)» (цитата з ухвали суду).

Крім того, ще в одній ухвалі суду від 14.03.2016 йшлося про те, що за результатами перевірки діяльності банку «Софійський» з питань фінансового моніторингу за період діяльності з 01.03.2013 до 01.07.2015 було встановлено, що «протягом періоду з 23.10.2014 по 30.06.2015 на рахунках 9 клієнтів банку [«Софійський»] – фізичних осіб акумулювались безготівкові кошти у значних розмірах, які надходили від широкого кола клієнтів банку – юридичних осіб, та в подальшому перераховувались на рахунки широкого кола фізичних осіб, відкриті в АТ «Ощадбанк», причому «сума перерахованих коштів 9 клієнтами банку на рахунки фізичних осіб, відкриті в АТ «Ощадбанк», становить 794,6 млн грн».

Тоді слідчі просили суд надати тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні «Ощадбанку» «з метою документування протиправної діяльності осіб, причетних до вказаних фінансових операцій, в органу досудового розслідування виникла необхідність отримання тимчасового доступу» (цитата з ухвали суду). Це клопотання було частково задоволено.

Напечатать
Павел Полтавченко
«ОЛИГАРХ»

Публикации

Суботін Шредінгера

Власник збанкрутілого Мегабанку, масштабне виведення майна з якого розслідує ДБР, одночасно перебуває в двох станах - як керівник державного холдингу та людина, яка веде боротьбу з владою

Віктор Пінчук програє Федору Закусило війну за «Укргазвидобування»

Державна газовидобувна компанія, судячи з усього, не проти такого розвитку подій: присутність конкурента із США, що торгує китайським товаром, дозволяє суттєво збивати ціни українського монополіста «Інтерпайп»

Микола Злочевський підкрадається до Генпрокуратури

Скандальний екс-міністр екології часів Януковича, який погорів на спробі дати хабар на суму $5 млн керівництву НАБУ та САП, схоже, продовжує таємно скуповувати елітну нерухомість в Києві - втому числі на гроші, «зекономлені» на сплаті…
Все Последние публикации

Вас может заинтересовать Новости этого автора

Хотите быть в курсе актуальных новостей?

Подпишитесь на наши обновления!
Проверьте, разрешены ли уведомления в Вашем браузере
Хочу быть
в курсе!
Больше не показывать.