Мнения

Владимир Фесенко: “Тревожный звоночек для наших олигархов поступил на днях из Лондона”

Протистояння між Р.Ахметовим і Президентом Зеленським є найбільш помітним, але не єдиним «фронтом» в процесі політичної боротьби навколо закону про олігархів.

Не менш важливими є «фронти» закордонні. В команді Ахметова, наприклад, роблять ставку на експертизу закону про олігархів у Венеційській комісії.

Але треба розуміти, що наші західні партнери теж, як і нинішнє українське керівництво, розуміють необхідність кардинального послаблення впливу олігархів на українську політику. Саме тому політика деолігархизації була підтримана у підсумковому документі саміту Україна-ЄС.

Ще один тривожний дзвіночок для наших олігархів надійшов днями з Лондону. Аналітики провідного британського аналітичного центру в галузі міжнародних відносин Chatham House опублікували нещодавно доповідь «Проблема клептократії у Великій Британії. Як обслуговування пострадянських еліт послаблює верховенство закону».

В цьому документі серед українських олігархів названі і представники України – Д. Фірташ та Р. Ахметов . У Фірташа і до цього були серйозні проблеми, особливо у стосунках з американським правосуддям. Тому дивуватися не доводиться. А от для Ріната Леонідовича це неприємна новина, зокрема і в контексті протистояння з Президентом Зеленським.



Це ж великий удар по іміджу поважних бізнесменів («інвесторів», як люблять казати в оточенні Ахметова) і філантропів, який ретельно формують команди майже всіх наших олігархів, зокрема і згаданих у звіті Chatham House.

Це і ризики для їх бізнесу, особливо у стосунках із західними партнерами.

І це послаблює їх політичні позиції в Україні. Адже олігархами їх називають не лише Президент Зеленський, чи українські журналісти і політологи, а й поважні західні організації. Тому важче буде спростовувати свій олігархічний статус.

Джерело: Фейсбук автора

Напечатать

Владимир Фесенко

Политолог

«ОЛИГАРХ»

Публикации

Суботін Шредінгера

Власник збанкрутілого Мегабанку, масштабне виведення майна з якого розслідує ДБР, одночасно перебуває в двох станах - як керівник державного холдингу та людина, яка веде боротьбу з владою

Віктор Пінчук програє Федору Закусило війну за «Укргазвидобування»

Державна газовидобувна компанія, судячи з усього, не проти такого розвитку подій: присутність конкурента із США, що торгує китайським товаром, дозволяє суттєво збивати ціни українського монополіста «Інтерпайп»

Микола Злочевський підкрадається до Генпрокуратури

Скандальний екс-міністр екології часів Януковича, який погорів на спробі дати хабар на суму $5 млн керівництву НАБУ та САП, схоже, продовжує таємно скуповувати елітну нерухомість в Києві - втому числі на гроші, «зекономлені» на сплаті…
Все Последние публикации

Вас может заинтересовать Новости этого автора

Хотите быть в курсе актуальных новостей?

Подпишитесь на наши обновления!
Проверьте, разрешены ли уведомления в Вашем браузере
Хочу быть
в курсе!
Больше не показывать.