Новости

Ахметов подав проти рф позов до Європейського суду

Рінат Ахметов, засновник і акціонер групи System Capital Management (SCM), меценат, заявив сьогодні про подання позову до Європейського суду з прав людини (надалі — Суд) проти російської федерації щодо компенсації за грубі порушення його прав власності під час неспровокованої воєнної агресії росії проти України. Про це “ОЛІГАРХ” дізнався з повідомлення SCM.

Окрім незліченних людських страждань російське вторгнення призвело до масових руйнувань української інфраструктури. Бомбардування російською артилерією металургійного комбінату «Азовсталь» у Маріуполі з метою знищення останнього оплоту українського опору в цьому місті стали для всього міжнародного співтовариства свідоцтвом неповаги з боку росії до норм міжнародного права і прав людини. Як власник «Азовсталі» та багатьох інших промислових підприємств, які стали ціллю російських збройних сил, що вторглися в Україну, пан Ахметов робить усе можливе для притягнення росії до відповідальності за руйнування, які вона сіє на території України.

На додаток до цієї скарги  Ахметов подав позов про вжиття термінових забезпечувальних заходів, що запобігатимуть подальшій блокаді, мародерству, перенаправленню потоків і знищенню з боку росії зернових і сталі, виготовленої підприємствами SCM. Ахметов просить Суд чітко дати росії зрозуміти, що її дії, які сприяють погіршенню продовольчої кризи, і кроки, що здійснюються з метою нанесення подальших збитків української економіки, недопустимі.

З огляду на невідкладність і серйозність ситуації Рінат Ахметов попросив надати справі пріоритетний статус. Він також звернувся до Суду з проханням застосувати пілотну процедуру до цієї справи, оскільки корінна причина порушень прав пана Ахметова — російська агресія, знищення й експропріація власності — має аналогічні руйнівні наслідки для власників бізнесу по всій Україні.

«Зло не може залишатися безкарним. Злочини росії проти України й кожного українця — кричущі. Винні мають понести покарання. Мною — за допомогою найкращих українських і американських юристів — подано скаргу до Європейського суду з прав людини про відшкодування збитків. Цей позов — одна з перших міжнародних юридичних дій проти росії, мета якої — зупинити злочинну діяльність російського агресора, знищення української економіки й розкрадання українських активів, — заявив акціонер SCM Holdings Рінат Ахметов. — Грабіж українських експортних товарів — зокрема зерна і сталі — уже призвів до зростання цін на ці товари та збільшення у світі кількості людей, що помирають від голоду. Це варварство має бути зупинене, а росія має заплатити сповна. Вірю в справедливість і борюся за неї».



«Очевидно, що щодня, поки триває вторгнення, росія порушує основні права українців. Скарга, подана Рінатом Ахметовим, свідчить про те, що в жертв цієї безглуздої агресії є юридичні можливості притягнути росію до відповідальності», — зазначив Джонатан Гімблетт, партнер міжнародної юридичної фірми Covington & Burling LLP, що представляє пана Ахметова в цій справі. Партнер Марні Чік додала: «Ми віримо, що Суд вимагатиме від росії виконання зобов’язань відповідно до Європейської конвенції про права людини й основні свободи й забезпечить пану Ахметову та іншим українцям, постраждалим унаслідок цієї війни, правосуддя, на яке вони заслуговують». У якості законного представника пана Ахметова в Суді виступає пан Барт ван Ворен із брюссельського офісу фірми Covington, а консультації надають пані Марні Чік, пан Джонатан Гімблетт і пан Ніхіл Гор.

За порушення прав власності пан Ахметов вимагає від російської федерації відшкодування збитків. Хоча точна сума компенсації ще не може бути визначена через війну, що триває, передбачається, що росія має виплатити пану Ахметову мільярди доларів за порушення його прав людини.

Напечатать
Павел Полтавченко
«ОЛИГАРХ»

Публикации

Віктор Пінчук програє Федору Закусило війну за «Укргазвидобування»

Державна газовидобувна компанія, судячи з усього, не проти такого розвитку подій: присутність конкурента із США, що торгує китайським товаром, дозволяє суттєво збивати ціни українського монополіста «Інтерпайп»

Микола Злочевський підкрадається до Генпрокуратури

Скандальний екс-міністр екології часів Януковича, який погорів на спробі дати хабар на суму $5 млн керівництву НАБУ та САП, схоже, продовжує таємно скуповувати елітну нерухомість в Києві - втому числі на гроші, «зекономлені» на сплаті…

“Деолігархізація” від Офісу президента: Як перші п’ять олігархів втрачають ключові…

В Офісі президента ухвалено рішення "розібратися" зі "старими олігархами" — відразу проти п'яти учасників верхніх позицій рейтингів найбагатших українців ведуться кримінальні провадження, арештовуються активи і передаються під управління…
Все Последние публикации

Вас может заинтересовать Новости этого автора

Хотите быть в курсе актуальных новостей?

Подпишитесь на наши обновления!
Проверьте, разрешены ли уведомления в Вашем браузере
Хочу быть
в курсе!
Больше не показывать.