Статьи

Віталій Кропачов та «тінь Медведчука»: все скрізь та одразу

13 березня Фонд державного майна провів аукціон із продажу майнового комплексу держпідприємства «Білгород-Дністровський морський торговельний порт». У торгах взяли участь три претенденти – одеське ТОВ «Порт Аккерман» місцевого бізнесмена Сергія Демчука, ПрАТ «Мостобуд ЮА», близьке до одіозного екс-регіонала Володимира Продівуса, та ТОВ «Укрдонінвест» скандально відомого бізнесмена Віталія Кропачова.

Реальна боротьба розгорнулася між двома останніми компаніями, в результаті чого найбільшою виявилась пропозиція ТОВ «Укрдонінвест» – 220 млн грн. За даними «Олігарха», з урахуванням ПДВ покупцю треба буде викласти загалом 264 млн грн, а також погасити близько 100 млн грн простроченої заборгованості порту на протязі 6 місяців. Таким чином, загальні витрати на купівлю порту складуть більше 360 млн грн.

Така ціна виглядає дуже великою, зважаючи на те, що придбаний об’єкт з початком війни відрізаний від морських шляхів і працює фактично в режимі «сухого порту» як транспортно-логістичний центр, за 9 місяців 2022 року отримавши 23,5 млн грн збитку. Через це виникає декілька питань – навіщо платити стільки грошей за проблемний порт,  і звідки такі гроші візьме покупець?

Як вже писав «Олігарх», Кропачов став відомим в Україні після перемоги Петра Порошенка на президентських виборах-2014 як неформальний наглядач за вугільною галуззю від «правої руки» Порошенка Ігоря Кононенка.

За час перебування Порошенка при владі екс-очільник Торезької міської організації Партії регіонів Кропачов оформив на себе чимало активів старшого сина Віктора Януковича Олександра, який з 2014 разом з батьком, як відомо, переховується в росії.



Це, згідно даних аналітичної системи Youcontrol, вуглезбагачувальні фабрики «Україна», «росія» та «Комсомольська», власники ліцензій на видобуток газу «Міжрегіональна газова компанія» та «Реконструкція технологічних свердловин» (РТС). Крім цього, Кропачов придбав у екс-регіонала Ігоря Гуменюка шахту «Краснолиманська» в Донецькій області, та став постачальником вугілля компанії «Центренерго», контрольний пакет якої належить державі.

На фото – Олександр Янукович

З іншого боку, на сьогоднішній день енергетичний бізнес Кропачова є дуже проблемним. Від потоків «Центренерго» він відрізаний, шахта «Краснолиманська» перебуває фактично на лінії війни, до того ж в неї накопичились багатомільйонні борги, в тому числі перед працівниками, які вже штурмують її в судах.

Дві з трьох вуглезбагачувальних фабрик Кропачова зараз знаходяться в процедурі банкрутства. Фактично все на що зараз може розраховувати збитковий «Укрдонінвест» – це його нерозподілений прибуток в розмірі близько 450 млн грн. Але важко повірити, що компанія,чий бізнес знаходиться в такому важкому стані, буде витрачати майже весь свій резерв на купівлю активу, який в кращому випадку зможе окупитися через десяток років. І це ще за умови, що його не буде знищено фізично (прильоти в Білгород-Дністровський порт в минулому році вже були).

Треба також згадати, що після зміни влади в 2019 році Кропачов почав будувати медійний холдинг. Він придбав ТОВ «Інфо24», яке володіє ліцензією на супутникове мовлення з логотипом «ТВі», та ТОВ «ТРК «Погода ТБ», яке володіло ліцензією телеканалу Business на цифрове ефірне мовлення в мережі «Зеонбуду». В 2019 році він також купив канал «Так TV», у грудні 2021 – компанію «Ера продакшн». А в липні минулого року Кропачов придбав компанію «Корона санрайс», якій належить цифрова ліцензія «4-го каналу» екс-нардепа-колаборанта Олексія Ковальова («Слуга народу») , якого згодом вбили в Херсонській області.

В лютому 2023 року стало відомо про запуск інформаційного каналу Ukrainian World News, власником якого є Кропачов. Цей проект з самого початку викликав чимало питань, перш за все через те, що його керівниками стали люди, які працювали на телеканалах з так званого пулу кума путіна віктора медведчука. Так, генеральною продюсеркою Ukrainian World News стала Ольга Гіржева, яка була головною редакторкою телеканалу NewsOne, технічним директором – Дмитро Скидан, який працював на аналогічній посаді каналу «112 Україна». Витрати на новий канал оцінюються в 8-10 млн грн на місяць, і звідки йде це фінансування, поки не зрозуміло.

Віктор Медведчук

Ще одним «збігом» став нетиповий інтерес Кропачова до Львівської області, де, як відомо, давно сконцентровані бізнес-інтереси сім’ї медведчука.



9 березня 2023 все той же «Укрдонінвест» раптом прийняв участь в аукціоні з продажу занедбаного палаца культури «Мир»  в м. Трускавець, який знаходиться поруч с недобудованим екс-регіоналом Іваном Куровським найвищим готелем Львівщини «Карпатська столиця». За цей об’єкт зі стартовою ціною 990 тис. грн «Укрдонінвест» запропонував 33 млн грн, і хоча його пропозиція стала лише другою, є вірогідність того, що Кропачов може отримати цю будівлю.

Річ у тому, що переможець – маловідома ФОП з с. Судилків Хмельницької області Галина Самкова, яка торгує побутовою хімією – можливо, запропонувала надвисоку ціну в 46 млн грн лише для того, щоб відрізати усіх інших конкурентів, окрім найближчого переслідувача. Не виключено, що вона відмовиться від підписання контракту (в такому випадку вона втратить лише 99 тис. грн), і право на підписання договору за умовами англійського аукціону буде передано саме Кропачову. Якщо це станеться, можна не сумніватись, що це було заздалегідь продуманою схемою в його інтересах.

Якщо припустити, що за Кропачовим дійсно стирчать вуха медведчука (він, як відомо, разом з дружиною Оксаною Марченко та особистим міньйоном Тарасом Козаком знаходяться під санкціями, а їх активи заарештовані), або якихось інших «нев’їздних” осіб, це може пояснити його раптовий інтерес до сфер, які раніше йому були абсолютно не цікаві. Бо багато впливових рашистів вже зрозуміли, що Україну москві не вдасться захопити. Тож цілком можливо, що вони повертаються до тактики прихованої економічної експансії, скуповуючи активи через формально не пов’язаних з ними осіб. А якщо такі особи ще й володіють медіа, які після завершення війни можна буде використати для політичних цілей, вони стають ідеальними кандидатами для подібного «партнерства».

Напечатать
Сергій Остапенко
«ОЛИГАРХ»

Публикации

Віктор Пінчук програє Федору Закусило війну за «Укргазвидобування»

Державна газовидобувна компанія, судячи з усього, не проти такого розвитку подій: присутність конкурента із США, що торгує китайським товаром, дозволяє суттєво збивати ціни українського монополіста «Інтерпайп»

Микола Злочевський підкрадається до Генпрокуратури

Скандальний екс-міністр екології часів Януковича, який погорів на спробі дати хабар на суму $5 млн керівництву НАБУ та САП, схоже, продовжує таємно скуповувати елітну нерухомість в Києві - втому числі на гроші, «зекономлені» на сплаті…

“Деолігархізація” від Офісу президента: Як перші п’ять олігархів втрачають ключові…

В Офісі президента ухвалено рішення "розібратися" зі "старими олігархами" — відразу проти п'яти учасників верхніх позицій рейтингів найбагатших українців ведуться кримінальні провадження, арештовуються активи і передаються під управління…
Все Последние публикации

Вас может заинтересовать Новости этого автора

Хотите быть в курсе актуальных новостей?

Подпишитесь на наши обновления!
Проверьте, разрешены ли уведомления в Вашем браузере
Хочу быть
в курсе!
Больше не показывать.