Новости

Нафтогаз дискваліфікував Інтерпайп з тендеру на понад 2 мільярди через підробку випробувальних звітів (документи)

Нафтогаз дискваліфікував (офіційною мовою – відхилило тендерну пропозицію) АТ «ІНТЕРПАЙП НОВОМОСКОВСЬКИЙ ТРУБНИЙ ЗАВОД» та ТОВ «ІНТЕРПАЙП УКРАЇНА» з тендеру на закупівлю обсадних труб діаметром 244,48мм (номер у Прозорро UA-2023-08-30-007940-a).

Таке рішення ухвалила Головна рада з контрактування НАК «Нафтогаз України» протоколом No53.

Джерела у НАК «Нафтогаз України, повідомляють, що виявлені технічними фахівцями НАК порушення Інтерпайпу оформлені на 17 сторінках і стосувалися підробки випробовувальних звітів (фото).



Наприклад, як зазначається у результатах внутрішнього розслідування, Інтерпайп серед поданих документів не надав зведений звіт випробувань газогерметичного з’єднання труби, виготовлені зі сталі Q-125; надані звіти не відповідають вимогам Укргазвидобування, а результати випробувань взагалі могли бути підроблені. Різьбове зʼєднання Інтерпайпу не ідентифіковане, чим грубо порушені вимоги Додатку Е, Додатку А, та Розділу 9 ISO 13679 (світового стандарту, який містить хімічні та технічні вимоги до обсадних труб).

«В п. 3.2 сказано, що тільки зразки 7 і 8 були випробувані в лабораторії ІТЕ, тоді як решта 6 зразків випробувана САМИМ ЗАМОВНИКОМ НА ВЛАСНИХ ПОТУЖНОСТЯХ в Україні. При цьому у звітах в Додатку 2 (1712(1)_Annex 2) сказано, що зразки 1-6 були випробувані у лабораторії ITE / Clausthal-Zellerfeld / Germany. Також зазначено, що випробування виконані в 2018 році, а засвідчені в 2021.

Листи технічних даних випробування на згвинчування-розгвинчування для зразків РК1-РК6 найбільш ймовірно підроблені – різні роки в шапці звітів та в засвідченні звітів співробітниками лабораторії (2018 та 2021).

Також, фотографії зразка №6 викликають підозру оскільки номери муфт та ніпелів виправлені кульковою ручкою, виправлені неодноразово, одна й та сама етикетка належить начебто різним зразкам. Випробування проведені на 2 зразках замість 8, як того вимагає п.4 Додатку 3.1 Тендерної документації. Можлива ПІДРОБКА листів технічних даних для зразків 1-6», – йдеться в аналізі тендерної пропозиції Інтерпайпу.

Також за результатами вивчення пропозиції Інтерпайпу в Укргазвидобуванні виявили, що хімічний аналіз наданих зразків лабораторією не проводився («підробка Інтерпайпом даних випробувань на хімічний склад»).

«Також підроблено результати випробувань механічних властивостей муфт (муфта – з’єднуючий труби елемент – Ред.), а Зведений звіт про випробування різьбового з’єднання не відповідає вимогам Розділу 9 та Додатку Е ISO 13679:2002», – зазначено в аналізі.

Із документів, які надав Інтерпайп, в Укргазвидобуванні встановили, що обладнання, на якому проводилися випробування, не було відкалібровано. Тобто, таке обладнання не могла надати точних результатів перевірок і випробувань продукції.

У переліку порушень Інтерпайпу також вказується на відсутність інформації з характеристиками з’єднання, що на думку укладачів звіту, є грубим порушенням, адже без цієї інформації Зведений звіт учасника є недійсним, оскільки неможливо ідентифікувати зʼєднання.

У розслідуванні звертають увагу, що лабораторія ITE, яка виконувала дослідження для Інтерпайпу, в пунктах 1.1 та 1.4 зведеного звіту вказала, що ідентифікація та вимірювання геометричних розмірів не проводила.

У наданих інспекційних звітах також виявлені чисельні порушення.

«Пояснення, що труби були випробувані з накрученими муфтами не може бути прийняте, оскільки норма API 5CT про знижений тиск при випробуванні труб з муфтами (п. 10.12.3) застосовується виключно до різьбового з’єднання Buttress (таблиця K2 стандарту АРІ 5С3, відповідно до якої застосовується знижений тиск для труб з накрученими муфтами).



Учасником же надано Інспекційні звіти на трубу з різьбовим з’єднанням, що не передбачене API 5CT, а саме UPJ-M. В технічних умовах ТУ У 24.2- 05393116-546:2019 зазначено, що «Гладкі обсадні, насосно-компресорні труби та муфтові заготовки виготовляють згідно з вимогами ДСТУ ISO 11960, APІ 5CT» А отже гідростатичне випробування повинно бути проведено за вимогами АРІ 5СТ для гладкої труби тиском 69 Мпа. Більше того, тиск гідровипробування, вказаний у Інспекційних сертифікатах, є недостатнім навіть для різьбового зʼєднання Buttress. Таблиця K2 стандарту АРІ 5С3 вимагає 63,1 Мпа, а учасник зазначив 63,0 Мпа. Стандарт API 5C3 не передбачає округлень величин тиску, наведених у таблоиці К2. А отже товар, запропонований учасником, не відповідає вимогам АРІ 5СТ», – зазначають технічні фахівці.

Як вбачається з документу, через невірне визначення твердості (а скоріш за все підробку випробувань, як вказують автори розслідування) Інтерпайп не мав змоги порівняти середні значення (колонка в інспекційному звіті не заповнена) твердості і впевнитись що варіативність не перевищує 4 HRC, як того вимагає Таблиця С5 та пункти 7.8, 7.9 АРІ 5СТ.

 

Напечатать
Денис Светлов
«ОЛИГАРХ»

Публикации

Суботін Шредінгера

Власник збанкрутілого Мегабанку, масштабне виведення майна з якого розслідує ДБР, одночасно перебуває в двох станах - як керівник державного холдингу та людина, яка веде боротьбу з владою

Віктор Пінчук програє Федору Закусило війну за «Укргазвидобування»

Державна газовидобувна компанія, судячи з усього, не проти такого розвитку подій: присутність конкурента із США, що торгує китайським товаром, дозволяє суттєво збивати ціни українського монополіста «Інтерпайп»

Микола Злочевський підкрадається до Генпрокуратури

Скандальний екс-міністр екології часів Януковича, який погорів на спробі дати хабар на суму $5 млн керівництву НАБУ та САП, схоже, продовжує таємно скуповувати елітну нерухомість в Києві - втому числі на гроші, «зекономлені» на сплаті…
Все Последние публикации

Вас может заинтересовать Новости этого автора

Хотите быть в курсе актуальных новостей?

Подпишитесь на наши обновления!
Проверьте, разрешены ли уведомления в Вашем браузере
Хочу быть
в курсе!
Больше не показывать.