Новости

Екс-голова Родовід Банку Денис Горбуненко влип в історію – знайдені масштабні зв’язки з росією

Екс-голова правління збанкрутілого Родовід Банку Денис Горбуненко, який перебрався до Лондону та став повіреною особою одіозного олігарха Дмитра Фірташа, виявився дотичним до скандальної британської компанії Dzing Finance.  Про це йдеться у статті «Як платіжна система Dzing може бути пов’язана з РФ, і до чого тут повірений Фірташа Горбуненко» на сайті «РБК-Україна».

Згідно неї, Горбуненко пов’язаний з Dzing Finance Ltd. через маловідому компанію Dekiba Trading FZE з ОАЕ. Зокрема, в серпні 2024 г. Dekiba Trading FZE стала співвласником «сімейної» компанії Горбуненка, яка зареєстрована у Лондоні – Union Gf UK Ltd. Частка Горбуненка в ній  зменшилася до 90%, а 10% він передав  Dekiba Trading FZE. Ця компанія виявилась також співвласником платіжної системи Dzing Finance Ltd. В 2023-2024 р. Управління з фінансового регулювання та нагляду Великої Британії (FCA) запровадило масштабні обмеження щодо Dzing Finance Ltd., вказавши, що майже кожен п’ятий платіж, отриманий нею, був пов’язаний з шахрайськими схемами.

Засновником та директором Dzing був росіянин Михайло Надель. У 2011 р. його було заочно засуджено та засуджено до 16 років ув’язнення судом Киргизстану за шахрайство та відмивання грошей в Asia Universal Bank. За даними Bloomberg, ключовим акціонером Dzing є Тетяна Орлова, росіянка з норвезьким паспортом, колишня дружина російського мільярдера Віталія Орлова.

Зайвим підтвердженням того, що Dekiba Trading FZE близька до Горбуненка, є резолюція Dzing Finance Ltd., датована березнем 2022 р., де від імені Dekiba Trading FZE свій підпис поставив українець Євген Шапка. З 2019 р. він обіймає посаду директора київської компанії “Норлендінвест”, якою володіє британець Роберт Алан Джонсон, пов’язаний із Горбуненком. Зв’язок підтверджується тим, що Джонсон був головою наглядової ради скандального українського банку “Січ”, коли Національний банк визнав Горбуненка його фактичним контролером.

Також виявилось, що Dekiba Trading FZE досить успішно торгувала з росією, зокрема, поставляла країні-терористу титанову руду з Мозамбіку, який колись господар ЧВК “Вагнер” Євген Пригожин включав до сфери своїх інтересів. Ймовірно, вантаж міг призначатися компанії “ВСМПО-Авісма”. Як відомо, це стратегічне підприємство ВПК росії, яка випускає титан, що йде на виробництво крилатих ракет. Зокрема, X-101, якою російські терористи влучили по дитячій лікарні «Охматдит» у Києві.



Напечатать
Денис Светлов
«ОЛИГАРХ»

Публикации

Суботін Шредінгера

Власник збанкрутілого Мегабанку, масштабне виведення майна з якого розслідує ДБР, одночасно перебуває в двох станах - як керівник державного холдингу та людина, яка веде боротьбу з владою

Віктор Пінчук програє Федору Закусило війну за «Укргазвидобування»

Державна газовидобувна компанія, судячи з усього, не проти такого розвитку подій: присутність конкурента із США, що торгує китайським товаром, дозволяє суттєво збивати ціни українського монополіста «Інтерпайп»

Микола Злочевський підкрадається до Генпрокуратури

Скандальний екс-міністр екології часів Януковича, який погорів на спробі дати хабар на суму $5 млн керівництву НАБУ та САП, схоже, продовжує таємно скуповувати елітну нерухомість в Києві - втому числі на гроші, «зекономлені» на сплаті…
Все Последние публикации

Вас может заинтересовать Новости этого автора

Хотите быть в курсе актуальных новостей?

Подпишитесь на наши обновления!
Проверьте, разрешены ли уведомления в Вашем браузере
Хочу быть
в курсе!
Больше не показывать.