Categories: Новости

“Перегонкой” 800 миллионов из “Софийского” в “Ощадбанк” занимается полиция

Відповідно до ухвали Солом’янського райсуду м. Києва від 06 вересня, Солом’янське управління ГУ Нацполіції в м. Києві здійснює досудове розслідування по кримінальному провадженню №12015100090012780 від 29.12.2015 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 358 Кримінального кодексу («Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів»), передає FINBALANCE.

Як констатується в документі, до поліції надійшло звернення НБУ про виявлення фінансових операцій, здійснених клієнтами ПАТ «Банк Софійський» (з 22.04.2016 – на ліквідації), що «можуть свідчити про вчинення незаконних дій» (цитата з ухвали суду). Ще один – більш розлогий фрагмент – з документу:

«01.07.2015 року НБУ проведено планову виїзну перевірку ПАТ «Банк Софійський» з питань дотримання ним окремих вимог законодавства з питань фінансового моніторингу за період діяльності з 01.03.2013 року по 01.07.2015 року.

Вибірковою перевіркою виявлено, що протягом періоду з 23.10.2014 року по 30.06.2015 року на рахунках 9 клієнтів банку – фізичних осіб акумулювались безготівкові кошти у значних розмірах, які надходили від широкого кола клієнтів банку – юридичних осіб, та в подальшому перераховувались на рахунки широкого кола фізичних осіб, відкриті в АТ «Ощадбанк».

Також, виявлено, що протягом періоду перевірки 24 клієнта банку юридичні та фізичні особи проводили фінансові операції зі зняття готівкових коштів у значних розмірах (як видача коштів з поточного рахунку/депозитного рахунку, видача на відрядження/придбання товарів/виплату заробітної плати, видача позики).

Під час проведення досудового розслідування, були допитані свідки, з показів яких вбачається, що вони підписували документи, зміст яких їм не відомо за грошову винагороду, коштів в ПАТ «Банк Софійський» та АТ «Ощадбанк» не знімали, щодо коштів, які перераховувались на рахунок відкритий на їх ім`я та в подальшому знімались з рахунку їм нічого не відомо, відношення до вказаних операцій вони не мають.

Крім того, під час проведення досудового розслідування, встановлено випадки надання довіреностей третім особам, на право розпорядження їхніми депозитними/поточними/розрахунковими рахунками.

Проаналізувавши інформацію про фінансові операції, здійснені учасниками схеми, у досудового слідства є підстави вважати, що фінансові операції, пов`язані зі зняттям готівкових коштів з рахунків групи фізичних осіб, відкритих у ПАТ «Банк Софійський», на загальну суму 96 637 450,61 грн., такими, що спрямовані на маскування незаконного походження таких коштів шляхом підробки документів».

В іншій ухвалі Солом’янського райсуду м. Києва – від 14.03.2016 – щодо цього ж кримінального провадження №12015100090012780 – констатувалося, що НБУ проводив планову виїзну перевірку банку «Софіївський» з питань дотримання ним окремих вимог законодавства з питань фінансового моніторингу станом на 01.07.2015 за період діяльності з 01.03.2013 до 01.07.2015. І за цей період виявлено, що «24 клієнта банку – юридичні та фізичні особи – проводили фінансові операції зі зняття готівкових коштів у загальній сумі близько 462,1 млн грн (як видача коштів з поточного рахунку/депозитного рахунку, видача на відрядження/придбання товарів/виплату заробітної плати, видача позики)» (цитата з ухвали суду).

Крім того, ще в одній ухвалі суду від 14.03.2016 йшлося про те, що за результатами перевірки діяльності банку «Софійський» з питань фінансового моніторингу за період діяльності з 01.03.2013 до 01.07.2015 було встановлено, що «протягом періоду з 23.10.2014 по 30.06.2015 на рахунках 9 клієнтів банку [«Софійський»] – фізичних осіб акумулювались безготівкові кошти у значних розмірах, які надходили від широкого кола клієнтів банку – юридичних осіб, та в подальшому перераховувались на рахунки широкого кола фізичних осіб, відкриті в АТ «Ощадбанк», причому «сума перерахованих коштів 9 клієнтами банку на рахунки фізичних осіб, відкриті в АТ «Ощадбанк», становить 794,6 млн грн».

Тоді слідчі просили суд надати тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні «Ощадбанку» «з метою документування протиправної діяльності осіб, причетних до вказаних фінансових операцій, в органу досудового розслідування виникла необхідність отримання тимчасового доступу» (цитата з ухвали суду). Це клопотання було частково задоволено.

Напечатать
Павел Полтавченко
«ОЛИГАРХ»

Recent Posts

Правоохоронці затримали вугільного бізнесмена Кропачова

Працівники Державного бюро розслідувань та Національна поліція затримали фактичного власника ТОВ "Краснолиманське", що входить до групи компаній ТОВ "Укрдонінвест" Віталія…

8 часов ago

Кто унаследовал коррупционные схемы Артема Шило

После увольнения из СБУ офицера Артема Шило, которого подозревают в махинациях на 117 млн грн, отечественному бизнесу жить легче не…

1 день ago

Вымогательство, рейдерство и откаты

Как бывший глава СБУ Харьковской области Андрей Носач помог построить схемы для Артема Шило

1 неделя ago

Власник FavBet Андрій Матюха намагається приховати своє російське громадянство

Компанія FavBet, що належить бізнесмену Андрію Матюсі, не має ліцензії на букмеррську діяльність, а сам Матюха виявився людиною з подвійним…

3 недель ago

МФО, картки та споживчі кредити: порівняння та переваги

Багато МФО пропонують гнучкі умови кредитування, дозволяючи позичальникам вибирати суму та термін кредиту в залежності від їх потреб, як це…

3 недель ago

Крадії та наркоторговці під вивіскою «Експрес-Т» , – ЗМІ

Компанія, що займається примусовою евакуацією автомобілів, здійснює послуги таксі та перевезень «Експрес-Т» може бути причетна до доставки наркотичних речовин та…

4 недель ago