Categories: Новости

Экс-прокурора, пытавшегося за взятку устроиться в НАБУ, оставили под арестом

Суд закінчив допит першого свідка у справі за підозрою екс-прокурора Генпрокуратури Олександра Матюшка у пропозиції хабара за працевлаштування в Національне антикорупційне бюро. Про це стало відомо на засіданні Голосіївського райсуду Києва 3 жовтня, пишуть “Наші гроші”.

Засідання розпочалося із клопотання підозрюваного Матюшка про відвід прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Сергія Козачини. Матюшко заявив про особисту зацікавленість Козачини в його обвинуваченні. Зокрема, повідомив про публічні заяви прокурора, в яких негативно оцінювалась робота суддів і формувалася негативна думка щодо нього до завершення розгляду справи. Крім того, як стверджував Матюшко, 4 серпня прокурор Козачина підказував відповіді допитуваному свідку Олексію Гриценку. Цим самим він підбурив Гриценка дати неповні і неправдиві показання.

Суд клопотання про відвід прокурора не задовольнив і продовжив засідання.

За версією прокуратури, Матюшко хотів, аби Гриценко став посередником при передачі коштів для його працевлаштування в Антикорупційну прокуратуру чи Національне антикорупційне бюро.

Лідер руху «Автомайдан» Олексій Гриценко був членом конкурсної комісії і ради громадського контролю при НАБУ. У лютому 2016 р. Гриценко двічі зустрічався з прокурором ГПУ Матюшком.

Гриценко стверджував, що Матюшко пропонував неправомірну винагороду. У їхній розмові начебто звучали цифри 5 і 10. Гриценко вважає, що $5 тис пропонувалося за призначення в Антикорупційну прокуратуру і $10 тис за посаду заступник директора підрозділу НАБУ.

Олексій Гриценко розповів, що написав заяву про злочин, після чого отримав вказівки правоохоронців щодо відеофіксації розмови з Матюшком.

«Сторона захисту буде доводити, що свідок Гриценко, будучи агентом правоохоронних органів, за попередньою змовою зі співробітниками правоохоронних органів, вчинили провокацію», – заявив адвокат Матюшка. Він також стверджує, що у мережі Інтернет оприлюднена неповна версія розмови Гриценка і Матюшка.

Суд продовжив Матюшку запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Цей арешт йому призначили ще 20 лютого цього року. Матюшка судять за ч.3 ст.369 ККУ – пропозиція хабара. За матеріалами справи, передачі коштів не відбулося.

На наступних засіданнях (12 жовтня і 26 жовтня) планують допитати ще одного свідка – Євгена Шевченка, колишнього добровольця батальйону «Донбас», який начебто звів Матюшка з Гриценком. Також, за словами адвоката, як свідок буде давати покази Віталій Шабунін із Центру протидії корупції.

Напечатать
Татьяна Дубровская
«ОЛИГАРХ»

Recent Posts

Правоохоронці затримали вугільного бізнесмена Кропачова

Працівники Державного бюро розслідувань та Національна поліція затримали фактичного власника ТОВ "Краснолиманське", що входить до групи компаній ТОВ "Укрдонінвест" Віталія…

5 дней ago

Кто унаследовал коррупционные схемы Артема Шило

После увольнения из СБУ офицера Артема Шило, которого подозревают в махинациях на 117 млн грн, отечественному бизнесу жить легче не…

5 дней ago

Вымогательство, рейдерство и откаты

Как бывший глава СБУ Харьковской области Андрей Носач помог построить схемы для Артема Шило

2 недель ago

Власник FavBet Андрій Матюха намагається приховати своє російське громадянство

Компанія FavBet, що належить бізнесмену Андрію Матюсі, не має ліцензії на букмеррську діяльність, а сам Матюха виявився людиною з подвійним…

4 недель ago

МФО, картки та споживчі кредити: порівняння та переваги

Багато МФО пропонують гнучкі умови кредитування, дозволяючи позичальникам вибирати суму та термін кредиту в залежності від їх потреб, як це…

4 недель ago

Крадії та наркоторговці під вивіскою «Експрес-Т» , – ЗМІ

Компанія, що займається примусовою евакуацією автомобілів, здійснює послуги таксі та перевезень «Експрес-Т» може бути причетна до доставки наркотичних речовин та…

1 месяц ago