Статьи

Микола Злочевський підкрадається до Генпрокуратури

9 жовтня у одного з найзагадковіших офісних центров на Печерську – будівлі площею 3,1 тис кв. м на вул. Різницькій, 3, прямо напроти БЦ Senator Дмитра Фірташа та за 200 метрів від Офісу Генерального прокурора – з’явився новий власник. Ним стала київська фінансова компанія «Монблан Фінанс», про яку до минулого року майже ніхто не знав (найкращий епітет в ЗМІ – «компанія-ноунейм»).

Проте так сталося, що цей ноунейм без проблем виклав за офісний центр в елітному районі Києва трошки більше 200 млн грн, отримавши у власність будівлю, що знаходилась в заставі Укрексімбанку та у власності ПрАТ «Укрпідшипник» (Бахмут, Донецька область). Засновники «Укрпідшипнику», який, за даними сервісу Youcontrol, з 2018 року перебуває в стані припинення (ліквідації) – Андрій та Сергій Клюєви, екс-голова РНБО та Адміністрації президента за часів Віктора Януковича, та екс-нардеп від Партії регіонів, які втекли після Революції гідності до росії, та досі переховуються там.

Сама будівля, що колись була київською штаб-квартирою Клюєвих, був виставлений на аукціон у вересні цього року за початковою ціною 146 млн грн. Чи то ціна була завеликою, чи опис майна, зроблений організаторами торгів («будинок спроектований під потреби конкретного замовника, має різновелику площу приміщень та планування, відповідно до вимог власників та тенденцій просторового планування адміністративних будинків середини 2000-них років. Потребує значні інвестиції у редевелопмент») або близкість до  Офісу Генпрокурора, що може бути вірогідною ціллю для рашистів, відлякував потенційних покупців, але до торгів дійшли лише два претенденти – ФК «Монблан Фінанс» та ТОВ «Аларіт-пром». Остання компанія, яка є дистрибьютором китайської спецтехніки та контролюється бізнесменом Сергієм Сподіним, запропонувала за будівлю Клюєвих 200 млн грн. «Монблан Фінанс», ставка якого була фінальною, дав на 1 копійку більше.

В публічному доступі про ФК «Монблан Фінанс» майже немає ніякої інформації, окрім того, що ця компанія була створена в листопаді 2021 року та спеціалізується на кредитуванні та факторингових операціях. Її власниця та директриса – жителька Кривого Рогу Владислава Борздова, яка, за даними ЗМІ, аж ніяк не нагадує власницю бізнесу.  Про це свідчить, зокрема, її профіль в соцмережі TikTok. Проте «Олігарх» знайшов, від кого фінансово залежна «компанія-ноунейм». І сліди віх цієї оборудки ведуть аж до екс-міністра екології та природних ресурсів часів Януковича Миколи Злочевського, який був заступником Андрія Клюєва в РНБО.

Отже, Владислава Борздова стала власницею ФК «Монблан Фінанс» в червні 2022 року, коли ця компанія фактично ще була пустушкою. А вже 3 жовтня 2022 року договір відступлення права вимоги № 004-ВПВ з нею підписав «Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд «Арабєскалє 1», ставши кредитором ФК «Монблан Фінанс» на 893,942 млн грн. Через тиждень після цього, 10 жовтня 2022 року, ФК «Монблан Фінанс» прийняла участь в аукціоні з продажу офісної будівлі площею 14,1 тис кв. м, який належав збанкрутілому банку «Аркада», за адресою м. Київ, вул. Ольгинська, будинок №3 (біля ст. м. Хрещатик). Окрім неї, в аукціоні прийняли участь також ТОВ «Системойлінженерінг», якими володіють доньки Миколи Злочевського Анна та Карина, та ТОВ «Інтер Вей Капітал» екс-депутата Дніпропетровської облради Василя Астіона.



Схоже, основною ціллю ФК «Монблан Фінанс» на тому аукціоні був не виграш, а імітація конкуренції з ТОВ «Системойлінженерінг».  Проте за наявності третього претендента задача стала складнішою, тож компанії Злочевського прийшлося переплатити більше очікуваного – 351 млн грн («Монблан Фінанс» зупинивася на 302 млн, «Інтер Вей Капітал» підняв ставку до 341 млн).

Як стало відомо «Олігарху», кредитор ФК «Монблан Фінанс» – інвестиційний фонд «Арабєскалє 1» разом з КУА «Бонум Груп» юного київського фінансиста Олександра Кірімова є фігурантом кримінального провадження № 32020100110000064 від 16.11.2020, яке веде Бюро економічної безпеки України. І в цьому провадженні БЕБ досліджує схему, яка була організована «Бонум Груп» та керованим нею фондом «Арабєскалє 1» в інтересах компанії Злочевського ТОВ «ПК «Газвидобування» з метою ухилення від сплати податків останньої в особливо великих розмірах.

Схема була зухвалою та досить примітивною (питання від «Олігарху» щодо неї Кірімов очікувано залишив без відповіді). 2021 рік став фінансово вдалим для ТОВ «ПК «Газвидобування», яке отримало 2,09 млрд грн прибутку до оподаткування. З нього компанія мала сплатити близько 376 млн грн податку на прибуток, і робити це Злочевському та його дочкам, очевидно, не дуже хотілось. Тому було вирішено вчинити «значні видаткові операції» на загальну суму 1,62 млрд грн. А саме, 24.09.2021 ТОВ «ПК «Газвидобування» купило ПП «ТД Атланта Плюс» за 640 млн грн, а 27.07.2021 – ТОВ «Техногазіндустрія» за 980 млн грн. Обидві компанії були придбані у вказаного вище АТ ЗНКІФ «Арабєскалє 1», інтереси якого під час укладення договорів представляло ТОВ «КУА «Бонум Груп» Олександра Кірімова.

Цікаво, що декількома місяцями раніше «Арабєскалє 1» купило ПП «ТД Атланта Плюс» за 3 млн грн, а ТОВ «Техногазіндустрія» – за 41 тис грн. А ТОВ «ПК «Газвидобування» через 3 місяці після угоди з  «Арабєскалє 1» продало обидві коштовні компанії нікому не відомому ТОВ «Лорінетс» за 200 млн грн – тобто у 8 разів менше від ціни їх придбання. Проте ціль була досягнута – компанія доньок Злочевського ухилилась від сплати податку на прибуток підприємств за 2021 рік на загальну суму 291,6 млн грн, а сплачені Арабєскалє 1» гроші були перераховані на рахунки декількох ТОВ з призначенням платежу «внесок до статутного капіталу та/або оплата згідно договору купівлі-продажу акцій корпоративного інвестиційного фонду». В тому, що сторони діяли заодно, можна не сумніватися – в рамках слідства БЕБ встановило, що ТОВ «ПК «Газвидобування» та ТОВ «КУА «Бонум Груп» використовували спільну ІР-адресу під час подання податкової звітності, що вказує на їх пов`язаність.

Ступінь зухвалості організаторів цієї схеми можна оцінити ще й по тому, що в середині 2020 році Микола Злочевський та його довірена особа Андрій Кіча стали підозрюваними в справі щодо намагання дати $5 млн хабаря керівництву НАБУ та САП  для закриття кримінального провадження проти Злочевського. Зрозуміло, що коли обставини цієї схеми потрапили до БЕБ, їм залишалось тільки пожати плечима, отримати санкції суду і розпочати обшуки та арешти рахунків фігурантів.

Через це розслідування, яке триває й досі, «КУА «Бонум Груп» та фонди під його управлінням  були скомпрометовані, не кажучи вже про Злочевського, який тільки в середині року відкупився від вироку у справі про хабар, сплативши понад 800 млн гривень на потреби ЗСУ. Але, очевидно, бажання придбати ще трохи дешевої елітної нерухомості в центрі Києва в нього не пропало – і тепер Злочевський робить це через підставних осіб.

Напечатать
Сергій Остапенко
«ОЛИГАРХ»

Публикации

Суботін Шредінгера

Власник збанкрутілого Мегабанку, масштабне виведення майна з якого розслідує ДБР, одночасно перебуває в двох станах - як керівник державного холдингу та людина, яка веде боротьбу з владою

Віктор Пінчук програє Федору Закусило війну за «Укргазвидобування»

Державна газовидобувна компанія, судячи з усього, не проти такого розвитку подій: присутність конкурента із США, що торгує китайським товаром, дозволяє суттєво збивати ціни українського монополіста «Інтерпайп»

Микола Злочевський підкрадається до Генпрокуратури

Скандальний екс-міністр екології часів Януковича, який погорів на спробі дати хабар на суму $5 млн керівництву НАБУ та САП, схоже, продовжує таємно скуповувати елітну нерухомість в Києві - втому числі на гроші, «зекономлені» на сплаті…
Все Последние публикации

Вас может заинтересовать Новости этого автора

Хотите быть в курсе актуальных новостей?

Подпишитесь на наши обновления!
Проверьте, разрешены ли уведомления в Вашем браузере
Хочу быть
в курсе!
Больше не показывать.