Categories: Новости

Алексей Горащенков живет в элитном “недострое” в центре Киева

Перший заступник керівника Головного департаменту стратегічного планування та оперативного забезпечення Адміністрації президента України Олексій Горащенков, який претендує на посаду директора Державного бюро розслідувань, мешкає з родиною у великому приватному будинку на Подолі у Києві. Будинок формально не введений в експлуатацію, тому фігурує в декларації чиновника лише у розділі «об’єкти незавершеного будівництва». Маєток зведений на місці вирубаного лісу на ділянці, отриманій дружиною Горащенкова безкоштовно у 2005 році.  Про це  “ОЛИГАРХ” дізнався з розслідування програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший».

Дружина Олексія Горащенкова Ганна безоплатно отримала земельну ділянку в історичному центрі міста під будівництво у 2005 році рішенням Київради. Тоді на цьому місці був ліс, про що свідчить сервіс історичних супутникових фото Google Earth. На знімку, зробленому у 2008 році на ділянці, – вирубані дерева.

Источник фото – radiosvoboda

У своїй декларації за 2016 рік чиновник вказує, що члени його родини мають у спільній власності квартиру. За даними джерел «Схем», це квартира в центрі міста, в якій всі члени родини й зареєстровані, включно із самим Олексієм Геращенковим (свою частку він продав, – ред.).

Також у його декларації зазначений «Об’єкт незавершеного будівництва» на 591 квадратний метр. При цьому, як виявили журналісти «Схем», родина чиновника мешкає саме у ньому.

Недобудований будинок у Києві, оформлений на дружину Олексія Горащенкова

​Про це, наприклад, свідчать фото зі сторінок доньок Олексія Горащенкова в соціальній мережі Instagram, які вони викладали у 2016 та 2017 роках.​

Источник фото – radiosvoboda
На цих фотографіях будинок не виглядає як недобуд

Також, як свідчать дані з відкритих джерел, будинок підключений до комунікаційних мереж і отримує квитанції за комунальні послуги та навіть має борг за електроенергію у 6,5 тисячі гривень.

Недобудований будинок у Києві, оформлений на дружину Олексія Горащенкова

«Схеми» намагалися зв’язатися із Олексієм Горащенковим телефоном, але він не взяв слухавку та на повідомлення з переліком питань поки не відповів.

За словами юристів, існує практика спеціального невведення будинку в експлуатацію.

«Наразі попри те, що треба декларувати недобудови, декларанти не поспішають з оформленням власності. На це є декілька причин, по-перше, юридично це не будинок, а купа будматеріалів, і можна не зазначати його вартості в декларації. По-друге, оформлення дійсно тягне відповідні фінансові затрати, які ніхто не хоче мати – як-то оформлення оцінки, техпаспорта, а якщо це був самобуд, грошей треба ще більше і витрати можуть включати корупційну складову. По-третє, за попередніх умов ти живеш і користуєшся цим і тебе ніхто не притягне за брехню в декларації і за незаконне збагачення», – пояснює юристка «Центру протидії корупції» Олена Щербан.

Олексій Горащенков є фіналістом та одним з головних претендентів на посаду голови Державного бюро розслідувань. Результати конкурсу мають бути оприлюднені вже сьогодні, 16 листопада.

Окрім того, після заяви екс-керівниці одного з департаментів НАЗК Ганни Соломатіної про корупцію в держоргані та «куратора НАЗК з Адміністрації президента», 15 листопада вона заявила, що ним є саме Олексій Горащенков. В АП вплив на НАЗК заперечують.

В Адміністрації президента Олексій Горащенков обіймає посаду заступника керівника Головного департаменту стратегічного планування та оперативного забезпечення. До цього, він був помічником президента (2014-2016) та займав посади у кількох державних органах. Ще раніше Олексій Горащенков працював адвокатом, проте ліцензію анулював у 2013 році.

Как сообщалось ранее, работник НАПК заявила, что в ее конторе фальсифицируют проверки с ведома Банковой

Напечатать
Павел Полтавченко
«ОЛИГАРХ»

Recent Posts

Правоохоронці затримали вугільного бізнесмена Кропачова

Працівники Державного бюро розслідувань та Національна поліція затримали фактичного власника ТОВ "Краснолиманське", що входить до групи компаній ТОВ "Укрдонінвест" Віталія…

1 день ago

Кто унаследовал коррупционные схемы Артема Шило

После увольнения из СБУ офицера Артема Шило, которого подозревают в махинациях на 117 млн грн, отечественному бизнесу жить легче не…

2 дней ago

Вымогательство, рейдерство и откаты

Как бывший глава СБУ Харьковской области Андрей Носач помог построить схемы для Артема Шило

1 неделя ago

Власник FavBet Андрій Матюха намагається приховати своє російське громадянство

Компанія FavBet, що належить бізнесмену Андрію Матюсі, не має ліцензії на букмеррську діяльність, а сам Матюха виявився людиною з подвійним…

3 недель ago

МФО, картки та споживчі кредити: порівняння та переваги

Багато МФО пропонують гнучкі умови кредитування, дозволяючи позичальникам вибирати суму та термін кредиту в залежності від їх потреб, як це…

4 недель ago

Крадії та наркоторговці під вивіскою «Експрес-Т» , – ЗМІ

Компанія, що займається примусовою евакуацією автомобілів, здійснює послуги таксі та перевезень «Експрес-Т» може бути причетна до доставки наркотичних речовин та…

4 недель ago