Новости

Манипуляции Кубракова: надувание численности подрядчиков “Укравтодора”

Днями голову Укравтодору Олександра Кубракова попросили відповісти на таке питання: «Зараз в ЗМІ вийшов ряд публікацій, де вас звинувачують в організації картельної змови на ринку. Журналісти пишуть, що «Укравтодор» усунув конкуренцію в тендерах. Наскільки зараз відкритий доступ на ринок держзакупівель в дорожньому господарстві, яке число компаній бере участь і скільки не приймає?» Про це “ОЛІГАРХ” дізнався з матеріала “Наших грошей“.

У відповідь Кубраков заявив:

«Мені нескладно спростувати всі звинувачення з допомогою відкритого ресурсу – сайту «ProZorro». У 2020 році, згідно з «ProZorro», роботи на наших об’єктах виконує 53 компанії. 10 компаній уклали контракти на суму понад 500 мільйонів гривень кожна – це великі українські та міжнародні компанії з репутацією, досвідом, технікою».

53 підрядники звучить круто. Здавалося б де тут картелізація, коли від вибору очі розбігаються?

Насправді це досить примітивна брехня.



Укравтодор почав офіційно впроваджувати дискримінаційні заточки в свої тендери у 2020 році. І дивіться що маємо згідно даних того самого «Прозорро» по тендерам Укравтодору, оголошених саме цього року.

Станом на 20 травня Укравтодор уклав різні угоди на 12,78 млрд грн.

Якщо виключити з загальної маси специфічні контракти на експлуатаційне утримання та ремонт мостів, то залишиться…

Джерело – nashigroshi

Жирним виділено шість фірм – членів Національної асоціації дорожників України, які і є головними бенефіціарами тендерної політики Кубракова. Вони отримали 72% всіх підрядів Укравтодору по тендерам, оголошених у 2020 році. Решта – це або поступки картелю, або неймовірні прориви конкурентів на торги.

Отже бачимо – левову частину грошей Укравтодор відправляє на великі ремонти доріг, і ніяких 53 підрядників тут немає в жодному наближенні. Бо Кубраков зумів натягнути сову на глобус ось такою маніпуляцією: він же говорив про те, що у 2020 році виконують роботи 53 підрядники, які отримали замовлення у попередні роки, коли Укравтодор стидався так нахабно лобіювати картель. А тоді картина була і справді кращою.

По тендерам, які Укравтодор оголосив у 2019 році (частина з них завершалась угодами лише у 2020 році) на загальну суму 73,75 млрд грн саме крупних ремонтів (без постів, експлуатаційного утримання та поточного дрібного латання) стосувались підряди на 47,23 млрд грн. Які отримали 47 фірм (у таблиці нижче виділено членів НАДУ).

Серед підрядників по минулорічним процедурам також є неровномірний розподіл – три чверті замовлень знову ж таки були розподілені серед шести компаній, дві з яких є різними юробличчями турецького «Онуру». Однак решта гравців ринку мала принаймні щось, і це створювало конкурентне середовище, аби лідери не дрімали. А зараз маємо голий факт – Кубраков зачищає ринок під лідерів картелю і вигадує якісь цифри для журналістів для гламуризації картинки.



Джерело – nashigroshi
Джерело – nashigroshi

 

Как сообщалось ранее, стало известно, какую дельту за спиной Зеленского “Укравтодор” зашил дорожному картелю

Напечатать
Павел Полтавченко
«ОЛИГАРХ»

Публикации

Суботін Шредінгера

Власник збанкрутілого Мегабанку, масштабне виведення майна з якого розслідує ДБР, одночасно перебуває в двох станах - як керівник державного холдингу та людина, яка веде боротьбу з владою

Віктор Пінчук програє Федору Закусило війну за «Укргазвидобування»

Державна газовидобувна компанія, судячи з усього, не проти такого розвитку подій: присутність конкурента із США, що торгує китайським товаром, дозволяє суттєво збивати ціни українського монополіста «Інтерпайп»

Микола Злочевський підкрадається до Генпрокуратури

Скандальний екс-міністр екології часів Януковича, який погорів на спробі дати хабар на суму $5 млн керівництву НАБУ та САП, схоже, продовжує таємно скуповувати елітну нерухомість в Києві - втому числі на гроші, «зекономлені» на сплаті…
Все Последние публикации

Вас может заинтересовать Новости этого автора

Хотите быть в курсе актуальных новостей?

Подпишитесь на наши обновления!
Проверьте, разрешены ли уведомления в Вашем браузере
Хочу быть
в курсе!
Больше не показывать.