Categories: Новости

Прокурор ГПУ вымогал $200 тысяч за “освобождение” газов окружения Ставицкого

Прокурор Генеральної прокуратури Ігор Чорний, затриманий за отримання $200 тисяч, вимагав ці гроші від директора ТОВ «Фаворит систем» Дмитра Світличного за зняття арешту з 8,93 млн кубометрів природного газу. Про це свідчить ухвала Печерського райсуду міста Києва від 30 вересня 2016 року, пишуть “Наші гроші”.

Цей газ був арештований у жовтні 2014 року у рамках справи про розтрату майна «Укргазвидобування». Він обліковується за фірмою «Фаворит Систем», а видобутий згідно з договором про спільну діяльність між ПАТ «Укргазвидобування», ТОВ «Кувейт Енерджі Юкрейн» і «Фаворит Систем».

Директор «Фаворит систем» Світличний намагався зняти арешт з вуглеводнів фірми, але 18 березня 2016 суд не дозволив цього зробити. За даними слідства, Чорний через адвоката запропонував «владнати питання» за $200 тис, з яких $150 тис мав отримати він, а $50 тис – адвокат.

Справу мали «владнати» так: кримінальне провадження передати за підслідністю до територіальної прокуратури міста Києва, після чого прокурор мав закрити його і одночасно зняти арешт з газу.

У травні 2016 директор «Фаворит Систем» передав адвокату $10 тис, а 28 вересня – решту $190 тис. У той же день адвокат і прокурор Ігор Чорний були затримані.

Зауважимо, що Чорному 29 вересня було повідомлено про підозру у замаху на заволодіння чужим майном у змові з іншою особою по ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 190 КК України (шахрайство), а не по ст.368 (одержання неправомірної вигоди). У матеріалах справи вказано, що Чорний хотів отримати гроші, «не маючи на меті фактично вчиняти такі дії (знімати арешт з майна фірми)».

30 вересня суд відсторонив Чорного від посади і взяв його під варту на два місяці із заставою у 413 тис грн. Адвоката, якому теж висунута аналогічна підозра, також арештували на два місяці, але із заставою у 4,82 млн грн.

Ігор Чорний працює у відділі процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України Департаменту нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності ГПУ.

Нагадаємо, ТОВ «Фаворит Систем» входить до сфери впливу екс-міністра енергетики Едуарда Ставицького.

Цю фірму заснували Сергій Пушкаренко і Павло Клещов. Останній є опосередкованим партнером батьків екс-міністра енергетики Едуарда Ставицького. А Пушкаренко протягом 2009-2011 рр. був співзасновником вже ліквідованого ТОВ «Нафтаінвест 2009» разом з ТОВ «Київ Нафта», 30% у якому належали дружині міністра Олені Ставицькій. Також Пушкаренко раніше очолював ТОВ «Будівельна компанія «Лібра», співвласником якого на той момент був батько міністра Анатолій. У 2012 році Клещова у складі засновників фірми «Фаворит Систем» змінив киянин Дмитро Журавель.

Нинішніми засновниками «Фаворит Систем» є Дмитро Журавель (50%) і три компанії з Тортоли: «Блу Венью Лтд», «Канселор менеджмент Лтд» і «Тормек інтернешинал Лтд».

У 2014 році «Кувейт Енерджі Юкрейн» була перейменована на ТОВ «Арабський енергетичний альянс юей», і теж входила до сфери впливу Ставицького.

Напечатать
Павел Полтавченко
«ОЛИГАРХ»

Recent Posts

Власник FavBet Андрій Матюха намагається приховати своє російське громадянство

Компанія FavBet, що належить бізнесмену Андрію Матюсі, не має ліцензії на букмеррську діяльність, а сам Матюха виявився людиною з подвійним…

1 неделя ago

МФО, картки та споживчі кредити: порівняння та переваги

Багато МФО пропонують гнучкі умови кредитування, дозволяючи позичальникам вибирати суму та термін кредиту в залежності від їх потреб, як це…

1 неделя ago

Крадії та наркоторговці під вивіскою «Експрес-Т» , – ЗМІ

Компанія, що займається примусовою евакуацією автомобілів, здійснює послуги таксі та перевезень «Експрес-Т» може бути причетна до доставки наркотичних речовин та…

2 недель ago

Теплові схеми під «кришею» Терехова

Отримавши ще від в.о. мера важілі управління одним з найбільш доходних комунальних підприємств Харькова, Скопенко одразу почав «покращувати його фінансовий…

3 недель ago

Військовий закликав Порошенка-молодшого долучитися до сил ППО, а не ховатися в Лондоні

Замість співати в закордонних нічних клубах російський реп, син народного депутата Петра Порошенка міг би захищати Українське небо, збиваючи "Шахеди"…

1 месяц ago

Фелікс Черток сховався за ребе

Навіщо партнер Вадима Єрмолаєва, якого підозрюють у фінансуванні російських окупантів, «поділився» алкогольним дистриб’ютором «Торговий Дім АВ» з головою Ради Федерації…

2 месяцы ago