Categories: Новости

Родной банк Авакова вывел элитную недвижимость на автослесаря

Банк «Базис», який раніше належав родині міністра МВС Арсена Авакова, вивів елітну нерухомість на підставних осіб. Про це йдеться в сюжеті Максима Опанасенка для «Слідство. Інфо», пишуть Наші гроші.

В 2012 році Аваков переховувався в Італії від переслідувань правоохоронців, які звинувачували його у земельних оборудках. Тоді ж був позбавлений ліцензії його банк «Базис». Почалася процедура ліквідації банку, а велика кількість вкладників не змогли забрати свої депозити. Серед них – завод «Турбоатом», який тримав в банку 135 млн грн.

Після втечі Януковича Аваков отримав посаду міністра МВС і почав повертати свій бізнес. В другій половині 2014-го за позовами структур дружини Авакова Інни суди повернули родині міністра контроль над «Базисом», його документацією і нерухомістю, яку так і не розпродали офіційні ліквідатори.

Авакова стверджує, що повертати кошти вкладникам повинні люди, які причетні до ліквідації банку «Базис» в 2012 році. За його словами, суд визнав незаконним ліквідацію банку, але ліцензію на продовження роботи фінустанова так і не отримала. Також банк втратив численні активи.

Новий власник “Базису” Євген Пилипенко

Під кінець 2015 року у «Базиса» з’явилися нові власники. Невеликий пакет акцій залишився у дружини Авакова, але мажоритарним власником стала маловідома фірма «Біо-М» з прифронтового Бахмуту. Її засновник – Євген Пилипенко, який потім одноосібно сформував нову наглядову раду банку. Туди увійшли його син Юрій, що раніше працював в «Базисі» охоронцем, їхня землячка Яна Єлантьєва, що ніде не працювала останні п’ять років і студент з Костянтинівки Кирило Анохін без жодного досвіду роботи.

Також банк переніс свій центральний офіс з Харкова у Дніпро, а потім – у прифронтове місто Бахмут, подалі від сторонніх очей, виконавчої служби і незадоволених таким станом речей вкладників. Адже тепер судові засідання за позивами вкладників відбуваються за місцем перебування юрособи.

Нові власники з’явилися не тільки у банку, але і у його елітної нерухомості, яка не була розпродана для відшкодування збитків вкладникам.

Так, з власності «Базису» зникла будівля колишнього відділення у провулку Мар’яненка майже в центрі Харкова, приміщення на вулиці Клочковській і Московському проспекті. Перестав бути власністю банку і величезний котедж разом із землею за кілька кілометрів від Харкова, в селі Чайківка Дергачівського району. Також нові власники з’явилися у будівлі по вулиці Плеханівська в Харкові, яка також колись належала «Базису».

Була у фінустанови і елітна нерухомість в кілька сотнів квадратних метрів в самому центрі Києва на Бессарабській площі.

Вартість цієї нерухомості складає мільйони, які б могли покрити витрати держави на відшкодування коштів вкладників «Базису».

Новим власником всього цього майна стала маловідома компанія «Зума Інвест Капітал», оформлена на кіпрського засновника. Але директором фірми є бахмутчанин Олексій Комісаров, яки донедавна був простим автомеханіком.

Нагадаємо, минулого року «Базис» відсудив у Нацбанку майже 20 млн грн.

В середині 2000-х банк належав АТ «Інвестор» та ТОВ «Інвестор-фонд». Власниками останньої фірми були Серекуі Товмасян та Ашот Амірян. Це бізнес-партнери Авакова. Амірян і нині є міноритарним власником «Інвестора», де зараз 42% акцій належить дружині Авакова, і майже 2% сину – Олександру Авакову. На початку 2000-х «Інвестором» керував безпосередньо Арсен Аваков.

Напечатать
Павел Полтавченко
«ОЛИГАРХ»

Recent Posts

Власник FavBet Андрій Матюха намагається приховати своє російське громадянство

Компанія FavBet, що належить бізнесмену Андрію Матюсі, не має ліцензії на букмеррську діяльність, а сам Матюха виявився людиною з подвійним…

2 недель ago

МФО, картки та споживчі кредити: порівняння та переваги

Багато МФО пропонують гнучкі умови кредитування, дозволяючи позичальникам вибирати суму та термін кредиту в залежності від їх потреб, як це…

2 недель ago

Крадії та наркоторговці під вивіскою «Експрес-Т» , – ЗМІ

Компанія, що займається примусовою евакуацією автомобілів, здійснює послуги таксі та перевезень «Експрес-Т» може бути причетна до доставки наркотичних речовин та…

3 недель ago

Теплові схеми під «кришею» Терехова

Отримавши ще від в.о. мера важілі управління одним з найбільш доходних комунальних підприємств Харькова, Скопенко одразу почав «покращувати його фінансовий…

4 недель ago

Військовий закликав Порошенка-молодшого долучитися до сил ППО, а не ховатися в Лондоні

Замість співати в закордонних нічних клубах російський реп, син народного депутата Петра Порошенка міг би захищати Українське небо, збиваючи "Шахеди"…

2 месяцы ago

Фелікс Черток сховався за ребе

Навіщо партнер Вадима Єрмолаєва, якого підозрюють у фінансуванні російських окупантів, «поділився» алкогольним дистриб’ютором «Торговий Дім АВ» з головою Ради Федерації…

2 месяцы ago