Categories: Новости

В Буче незаконно передали землю фирме, связанной с мэром, – НАБУ

Детективи Національного антикорупційного бюро України підозрюють службових осіб Бучанської міської ради в організації незаконної схеми передачі права на забудову 10 га землі особам, серед яких фігурують власники фірми, пов’язані з мером Бучі Анатолієм Федоруком. Про це свідчить ухвала Солом’янського районного суду м. Києва від 22 грудня 2016 року, пишуть Наші гроші.

За даними НАБУ, у 2015 році міськрада встановила середню базову вартість 1 кв м землі у м. Буча на рівні 154 грн. При цьому, розмір плати за суперфіцій (права користування чужою земельною ділянкою для забудови) склала 7% від нормативної оцінки ділянки на рік. Того ж року Бучанська міськрада почала передавати земельні ділянки, які перебували у комунальній власності, у користування комунального підприємства «Бучабудзамовник».

В подальшому КП «Бучабудзамовник» укладало договори суперфіцію з зацікавленими особами. Дозволи на укладання договорів суперфіцію надавала Бучанська міська рада. Причому, за інформацією детективів, відповідні рішення міськрада не публікувала, і таким чином приховувала незаконну передачу права забудови ділянок комунальної власності третім особам, яка проходила без земельного аукціону.

Детективи встановили, що у 2015-2016 рр. за такою схемою у користування третім особам було передано 10 га землі, нормативна вартість якої складає 16,16 млн грн., а ринкова – понад 80 млн грн. Крім того, плата за користування цими ділянками за договором суперфіцію у розмірі 1,13 млн грн. на рік не надходила до міського бюджету Бучі. Вона йшла на рахунки КП «Бучабудзамовник».

В НАБУ вважають, що земельні ділянки комунальної власності на неконкурентних умовах передавались підприємствам та особам, які пов’язані з мером Бучі Анатолієм Федоруком.

Зокрема, у березні 2016 року земельну ділянку площею 0,75 га, нормативна вартість якої складає 1,16 млн грн., за договором суперфіцію було передано у користування ПрАТ «Меліоратор». Основними власниками компанії є Василь Яцюк разом з дружиною Валентиною та сином Ігорем, які, за інформацією детективів, пов’язані з Федоруком.

Детективи НАБУ, які розслідують кримінальне провадження № 52016000000000458 від 02.12.2016, звернулися до суду з клопотанням надати доступ до документації Бучанської міськради щодо взаємовідносин з КП «Бучабудзамовник», до документів комунального підприємства та його рахунків. Суд надав доступ.

Як повідомлялося, у минулому році суд обирав і продовжував меру Бучі Федоруку запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. За інформацією Генпрокурора Юрія Луценка, Федоруку інкриміновано незаконну передачу у власність фізичним та юридичним особам 68 га земель лісового фонду вартістю понад 100 млн грн.

У минулому році ГПУ також проводила обшуки у Федорука та в мера сусіднього Ірпеня Володимира Карплюка в справі про незаконне відчуження майже 900 га лісу під Києвом.

Напечатать
Татьяна Дубровская
«ОЛИГАРХ»

Recent Posts

Власник FavBet Андрій Матюха намагається приховати своє російське громадянство

Компанія FavBet, що належить бізнесмену Андрію Матюсі, не має ліцензії на букмеррську діяльність, а сам Матюха виявився людиною з подвійним…

1 неделя ago

МФО, картки та споживчі кредити: порівняння та переваги

Багато МФО пропонують гнучкі умови кредитування, дозволяючи позичальникам вибирати суму та термін кредиту в залежності від їх потреб, як це…

2 недель ago

Крадії та наркоторговці під вивіскою «Експрес-Т» , – ЗМІ

Компанія, що займається примусовою евакуацією автомобілів, здійснює послуги таксі та перевезень «Експрес-Т» може бути причетна до доставки наркотичних речовин та…

2 недель ago

Теплові схеми під «кришею» Терехова

Отримавши ще від в.о. мера важілі управління одним з найбільш доходних комунальних підприємств Харькова, Скопенко одразу почав «покращувати його фінансовий…

3 недель ago

Військовий закликав Порошенка-молодшого долучитися до сил ППО, а не ховатися в Лондоні

Замість співати в закордонних нічних клубах російський реп, син народного депутата Петра Порошенка міг би захищати Українське небо, збиваючи "Шахеди"…

1 месяц ago

Фелікс Черток сховався за ребе

Навіщо партнер Вадима Єрмолаєва, якого підозрюють у фінансуванні російських окупантів, «поділився» алкогольним дистриб’ютором «Торговий Дім АВ» з головою Ради Федерації…

2 месяцы ago