Categories: Мнения

Владимир Бойко: “Суть законопроекта №6688 – это введение нового определения терроризма”

Журналістська спільнота обурюються тим, що очолюваний Пашинським Комітет з питань національної безпеки і оборони підтримав законопроект №6688, внесений подружкою Пашинського Тетяною Чорновол, позаштатним співробітником Головного управління розвідки Міноборони Дмитром Тимчуком і скандально відомим шахраєм, якому через борги заборонений виїзд з України, Іваном Вінником.

Причиною обурення акул пера та гієн клавіатури є те, що цим законопроектом передбачається надання Службі безпеки України повноважень здійснювати позасудове блокування інформаційних ресурсів у випадку, якщо правнукам Дзержинського не сподобається зміст того чи іншого Інтернет-видання. А, між тим, нічого страшного в цій нормі немає.

І справді бо: я зараз перебуваю в Китаї, де нещадно блокується Фейсбук та інші блага цивілізації на кшталт Ютубу чи Гуглу. Але це мені аж ніяк не заважає дописувати на своїй фейсбук-сторінці, читати інші сторінки цієї соціальної мережі, дивитись фільми чи користуватись пошуковиком. Тому що будь-які блокування в Інтернеті елементарно обходяться.

Насправді цей законопроект спрямований на інше, а положення про позасудове блокування внесено в нього лише з метою відволікти увагу – на стадії першого читання після бурхливого обговорення його замінять на блокування Інтернет-видань лише за рішенням суду, що буде розцінюватись як величезна поступка влади на користь свободи слова.

Суть проекту закону №6688 – це запровадження нового визначення тероризму, а саме: «здійснення впливу на прийняття рішень чи вчинення або невчинення дій органами державної влади чи органами місцевого самоврядування, службовими особами цих органів, об’єднаннями громадян, юридичними особами».

Тобто в разі перетворення цього законопроекту на закон терористом буде вважатись будь-який журналіст або блогер, який, наприклад, критикуватиме Тетяну Чорновол за те, що вона сексуально обслуговує Сергія Пашинського в приміщеннях Верховної Ради. І вже достеменно технологічним тероризмом вважатимуться публікації про розкрадання в «Укроборонпромі» коштів державного бюджету.

А це означає, що за фактом кожної критичної публікації про діяльність народного режиму СБУ матиме формальні підстави реєструвати кримінальне провадження та звертатись до суду з клопотанням про надання згоди на проведення негласних слідчих дій відносно автора статті.

При цьому запобіжний захід у разі повідомлення журналістові про підозру може бути лише один – тримання під вартою. Оскільки будь-які інші запобіжні заходи по справах такої категорії заборонені поправками, внесеними до КПК України в 2014 році.

Звісно, ніяких масових арештів журналістів і блогерів не буде. Та й чіпляти «антикорупційних» грантожерів СБУ не стане. Але ті з дописувачів, хто не має «даху» в європейських чи американському посольствах, після кількох викликів до СБУ призамисляться, чи варто писати на такі теми, а ті, хто «дах» має – потраплять під негласне спостереження.

Источник: Фейсбук автора

Напечатать

Владимир Бойко

журналист

«ОЛИГАРХ»

Recent Posts

Власник FavBet Андрій Матюха намагається приховати своє російське громадянство

Компанія FavBet, що належить бізнесмену Андрію Матюсі, не має ліцензії на букмеррську діяльність, а сам Матюха виявився людиною з подвійним…

3 дней ago

МФО, картки та споживчі кредити: порівняння та переваги

Багато МФО пропонують гнучкі умови кредитування, дозволяючи позичальникам вибирати суму та термін кредиту в залежності від їх потреб, як це…

5 дней ago

Крадії та наркоторговці під вивіскою «Експрес-Т» , – ЗМІ

Компанія, що займається примусовою евакуацією автомобілів, здійснює послуги таксі та перевезень «Експрес-Т» може бути причетна до доставки наркотичних речовин та…

7 дней ago

Теплові схеми під «кришею» Терехова

Отримавши ще від в.о. мера важілі управління одним з найбільш доходних комунальних підприємств Харькова, Скопенко одразу почав «покращувати його фінансовий…

2 недель ago

Військовий закликав Порошенка-молодшого долучитися до сил ППО, а не ховатися в Лондоні

Замість співати в закордонних нічних клубах російський реп, син народного депутата Петра Порошенка міг би захищати Українське небо, збиваючи "Шахеди"…

1 месяц ago

Фелікс Черток сховався за ребе

Навіщо партнер Вадима Єрмолаєва, якого підозрюють у фінансуванні російських окупантів, «поділився» алкогольним дистриб’ютором «Торговий Дім АВ» з головою Ради Федерації…

2 месяцы ago