Новости

Сотрудники “Фидобанка” присвоили 1,9 миллиарда

Відповідно до ухвали Печерського райсуду м. Києва від 09 вересня, Головне слідче управління Національної поліції здійснює досудове розслідування в кримінальному провадженні №42016000000001306, зареєстрованому в ЄРДР 24.05.2016, за фактом розтрати коштів «Фідобанку», вчиненої службовими особами цього банку в особливо великих розмірах, повідомляє Finbalance.

«Згідно з поданими матеріалами кримінального провадження вбачається, що в період 2014 року службові особи ПУАТ «Фідобанк», зловживаючи своїм службовим становищем, шляхом видачі завідомо невигідних кредитів, пов`язаним підприємствам, а також підприємствам, які мають ознаки фіктивності, зокрема: ТОВ «ФК «Авераж» (код ЄДРПОУ 39115791), ТОВ «Грифон Капітал» (код ЄДРПОУ 38316138), ТОВ «ФК «Глобал Фінанс» (код ЄДРПОУ 38902168), ТОВ «ФК «Вендор» (код ЄДРПОУ 38996895), ТОВ «ФК «Авіста» (код ЄДРПОУ 39288180), ТОВ «Скай Кепітал» (код ЄДРПОУ 37974493) привласнили кошти цього банку в сумі 1,9 млрд. грн., яка є особливо великим розміром», – констатується в ухвалі суду.

Нагадаємо, Фідобанк був віднесений до категорії неплатоспроможних 20 травня 2016 року. НБУ в офіційній заяві, звертаючи увагу, що 12 травня в банку почався відтік коштів з рахунків юридичних осіб та коштів інших банків, окремо наголошував, що «виведення активів на пов’язані із акціонером установи не здійснювалось» (цитата). 18 липня банк був відправлений на ліквідацію.

Крім того, глава НБУ Валерія Гонтарева публічно заявляла, що акціонер Фідобанку О. Адаріч (він же був і главою правління фінустанови) – після того, як зрозумів, що не зможе виконати програму докапіталізації за результатами стрес-тесту, – «повів себе абсолютно адекватно, як і менеджмент – він не робив ні дроблення депозитів, ні розмивання активів, ні виведення активів» (цитата).

Натомість директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів Костянтин Ворушилін, говорячи про Фідобанк, а також банк «Михайлівський» та «Хрещатик» (віднесені до неплатоспроможних навесні поточного року), теж публічно констатував таке:



«…. Три останніх: “Хрещатик”, “Фідо” та “Михайлівський”. Ми сподівалися, що вони вибудовують реальний бізнес. Але виявилося інакше. Власники і топ-менеджмент власноруч планомірно «поклали» ці банки. Вони не боролися за їх виживання, як повинні були це робити. Так, десь спробували щось зробити, але потім прийняли усвідомлене рішення поховати банки, а проблеми і відповідальність перекласти на державу, зняти максимально з себе. При цьому, вони достатньо попрацювали з виведенням активів. Працювали за красивим схемами, щоб їх менше суди діставали. На превеликий жаль, наше законодавче поле таке, що права кредиторів не захищені. У деяких банках це розуміють, тому вважали за краще вкрасти гроші і активи».

За даними Фонду гарантування, на 01 вересня вкладники Фідобанку отримали компенсації на 1,68 млрд грн (92,3% запланованих виплат у межах гарантійної суми).

Напечатать

Публикации

Суботін Шредінгера

Власник збанкрутілого Мегабанку, масштабне виведення майна з якого розслідує ДБР, одночасно перебуває в двох станах - як керівник державного холдингу та людина, яка веде боротьбу з владою

Віктор Пінчук програє Федору Закусило війну за «Укргазвидобування»

Державна газовидобувна компанія, судячи з усього, не проти такого розвитку подій: присутність конкурента із США, що торгує китайським товаром, дозволяє суттєво збивати ціни українського монополіста «Інтерпайп»

Микола Злочевський підкрадається до Генпрокуратури

Скандальний екс-міністр екології часів Януковича, який погорів на спробі дати хабар на суму $5 млн керівництву НАБУ та САП, схоже, продовжує таємно скуповувати елітну нерухомість в Києві - втому числі на гроші, «зекономлені» на сплаті…
Все Последние публикации

Вас может заинтересовать Новости этого автора

Хотите быть в курсе актуальных новостей?

Подпишитесь на наши обновления!
Проверьте, разрешены ли уведомления в Вашем браузере
Хочу быть
в курсе!
Больше не показывать.