Новости

В “Евробанке”, “Глобусе” и “Банке Портал” помогали отмывать деньги

Полиция проводит досудебное расследование

Як повідомляє finbalance, відповідно до ухвали Печерського райсуду м. Києва від 12 серпня, Головне слідче управління Нацполіції проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42016000000001331 від 27.05.2016 за фактами заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, створення та придбання невстановленими особами суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, а також вчинення фінансових операцій з коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно-небезпечного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, в особливо великому розмірі, з використанням ряду суб`єктів господарювання з ознаками фіктивності за ознаками злочинів, передбачених такими статтями Кримінального кодексу:

– ч. 5 ст. 191 («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»);

– ч. 2 ст. 205 («Фіктивне підприємництво»);

– ч. 3 ст. 209 («Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом»).



Нижче – цитата з ухвали суду:

«Досудовим розслідуванням встановлено, що група осіб упродовж 2013-2016 років на території м. Києва запровадила протиправний фінансовий механізм, направлений на незаконне переведення безготівкових грошових коштів у готівку, зменшення податкового навантаження на вітчизняні СГД, розкрадання державних/бюджетних коштів з використанням професійних учасників фондового ринку, а також проведення фіктивних операцій з цінними паперами з метою надання недостовірних відомостей щодо фінансового стану підприємств реального сектору економіки перед регулятором (формування статутного капіталу, формування резервів, прибуток, нормативи та ін.).

Так, членами злочинного угрупування, упродовж 2013-2016 років за попередньою змовою із службовими особами ПАТ «Банк Портал», ПАТ «Євробанк», ПАТ «КБ «Глобус» та інших банківських установ, шляхом проведення фіктивних фінансових операцій із залученням цінних паперів, організовано діяльність підприємств, які є професійними учасниками фондового ринку (ТОВ ФК «Атлас», ТОВ «Фондовий Форекс», ТОВ «Свіссінвест», ТОВ «ІК «Атланта Капітал», ТОВ «Дельта-Секюритиз», ТОВ «Компанія Престиж-Плюс», ТОВ «ФК» Акцепт», ТОВ «ІДЦ «Глобал», ТОВ «Трійка Капітал», ТОВ «Інвестиційна агенція «Омега», Birkenwood Limited, ТОВ «Ренаксон», ТОВ «Формула М») та емітентів цінних паперів, які використовуються у протиправній схемі (ТОВ КУА «Холдинг Груп» ЗНВПІФ «Лайф сайнс», ПАТ «Хімволокно Проект», ПАТ «Всесвіт», ПАТ «Аква Діджитал», ПАТ «Ардер», ТОВ «ДК «Профіт Груп», ТОВ «КУА «Профіт Інвест», ПАТ «ЗНВКІФ «Еліт», ПАТ ЗНВКІФ «Олерон Стандарт») з метою сприяння підприємствам реального сектору економіки в мінімізації ними податкових зобов`язань, які підлягають сплаті до бюджету та переводу грошових коштів з безготівкової в готівкову форму.

Проведенні операції із залученням цінних паперів носять фіктивний характер, не мають під собою економічного змісту та вчиняються виключно з метою незаконного обготівкування коштів, ухилення від сплати податків, а також уникнення накладення органами державної влади штрафних санкцій у зв`язку з порушенням нормативних актів, які регулюють діяльність фінансових установ.

Отримані від вказаних незаконних операцій безготівкові кошти, організаторами оборудки переводяться на рахунки фізичних та юридичних осіб, відкритих у ПАТ «Банк Портал», ПАТ «Євробанк», ПАТ «КБ «Глобус», з яких вони знімаються готівкою, та за відрахування відповідних відсотків видаються представника підприємств реального сектору економіки.

При цьому, в порушення вимог діючого законодавства в сфері обігу цінних паперів та ліцензійних вимог, професійні учасники фондового ринку, які підконтрольні учасникам ОЗУ отримуючи кошти за цінні папери, з метою подальшого переведення їх у готівку нерідко перераховують їх на адресу СПД з ознаками фіктивності за товари, роботи та послуги.

Так, з метою прикриття незаконної діяльності членами організованого злочинного угрупування створено, придбано та організовано діяльність низки підконтрольних суб`єктів господарювання, а саме: ПП «Лазуліт-Інвест», ТОВ «Твістер Констракшн», ТОВ «ГОРТОРГ ЛТД» (раніше ТОВ «Гранд Медиа ЛТД»), ТОВ «Норда Торг», ТОВ «Голд АБС», ПП «Оіл Інвест», ТОВ «Аерофінанс», ТОВ «Виноріка», ТОВ «Пальміра-Капітал”, ТОВ «Смарт Форс», ПП Каунташ, ПП «Авто-Технолоджи» та інших, які зареєстровані на номінальних керівників та засновників, у тому числі із числа учасників злочинного угрупування, які фактично, реального відношення до їх діяльності та управління коштами на їх рахунках не мають.

Зокрема на розрахункові рахунки зазначених суб`єктів господарювання службові особи підприємств, які є замовниками протиправних фінансових послуг та які зацікавлені в незаконній мінімізації податкових платежів, серед яких: ТОВ «Домобудівна компанія №7», ТОВ «Фалкрам», ТОВ «Сіті Парадайз», ВАТ «Мотор Січ», ТОВ «Агрейн Елеватор», ТОВ «Аксіома Профіт», СК «Енестра», МП «Фірма «ПТК», ТОВ «Аутсорсінг ЮЕЙ», ТОВ «Аваль Брок», ТОВ «КУА «Столиця», ТОВ «ТД «Абсолют Люкс», ТОВ «Корпорація Фінансові Технології», ТОВ «Виробнича Компанія «Ойл Груп», СК «Орлі» та інші, перерахували безготівкові кошти в сумі понад 500 млн. грн., які в подальшому були переведені в готівку, виведені з легального обігу та привласнені, чим було заподіяно велику матеріальну шкоду державі».

Довідково

За даними НБУ, власниками Євробанку (наразі він на ліквідації) були екс-глава правління ВТБ Банку Вадим Пушкарьов та Олександр Адаріч – екс-глава правління Укрсиббанку, був офіційним власником і главою правління збанкрутілого Фідобанку (про кримінальне провадження Нацполіції щодо привласнення службовими особами 1,9 млрд грн. читайте тут).

За даними НБУ, на 06 травня основним акціонером банку «Портал» був Ігор Колосніцин.

За даними НБУ, на 20 травня основними бенефіціарами банку «Глобус» були Олена Сильнягіна (раніше очолювала ТОВ «Банківське телебачення», якому належав телеканал БТБ; його заснував НБУ за часів керівництва С. Арбузова), а також Дмитро Полковський – управляючий партнер ІК «Аваль Брок».



Неофіційно банк «Глобус» пов’язували, зокрема, з Сергієм Мамедовим – екс-главою правління Укргазбанку та екс-виконавчим директором НАБУ; він вважався близьким до С. Арбузова. В офіційній структурі власності банку «Глобус» С. Мамедов наразі не фігурує.

Раніше серед бенефіціарів банку «Глобус» був Валерій Прохоренко – екс-заступник глави НБУ часів С. Арбузова та І. Соркіна. Наприкінці квітня В. Прохоренко був призначений главою правління БТА Банку (контролює казахський БТА Банк). У червні в правлінні з’явився Віктор Діденко, який мав зв’язки з тим же С. Мамедовим (через Укргазбанк і громадську організацію «Фінансовий пульс»).

Напечатать
Татьяна Дубровская
«ОЛИГАРХ»

Публикации

Суботін Шредінгера

Власник збанкрутілого Мегабанку, масштабне виведення майна з якого розслідує ДБР, одночасно перебуває в двох станах - як керівник державного холдингу та людина, яка веде боротьбу з владою

Віктор Пінчук програє Федору Закусило війну за «Укргазвидобування»

Державна газовидобувна компанія, судячи з усього, не проти такого розвитку подій: присутність конкурента із США, що торгує китайським товаром, дозволяє суттєво збивати ціни українського монополіста «Інтерпайп»

Микола Злочевський підкрадається до Генпрокуратури

Скандальний екс-міністр екології часів Януковича, який погорів на спробі дати хабар на суму $5 млн керівництву НАБУ та САП, схоже, продовжує таємно скуповувати елітну нерухомість в Києві - втому числі на гроші, «зекономлені» на сплаті…
Все Последние публикации

Вас может заинтересовать Новости этого автора

Хотите быть в курсе актуальных новостей?

Подпишитесь на наши обновления!
Проверьте, разрешены ли уведомления в Вашем браузере
Хочу быть
в курсе!
Больше не показывать.